Noul Robor, aceeași Mărie cu altă pălărie
Veste proastă pentru românii cu credite. ROBOR este în creștere
Ultima Ora Economic

MIȘCARE de Ultimă Oră a BNR pentru a STOPA creșterea ROBOR

MIȘCARE de Ultimă Oră a BNR pentru a STOPA creșterea ROBOR

Pentru a opri creșterea indicilor ROBOR, Banca Națională a României (BNR) a făcut, luni, a opta operațiune repo din acest an și cea mai mare din ultimii 17 ani, de când sunt afișate datele de pe site-ul instituției: 16,65 miliarde de lei.

Anterior, cea mai ridicată operațiune repo a fost de 13,85 miliarde de lei, fiind făcută la 25 iunie 2012, la o dobândă de 5,25% și o scadență la 7 zile.

Economiștii se așteptau la operațiunea repo, care reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

„Lipsa de cash a continuat vineri, în condițiile în care ratele de finanțare care includ randamente tranzacționate au accelerat de la un obișnuit 5% până la 8%. Credem că BNR va injecta lichiditate, astăzi, prin intermediul operațiunii sale repo, pentru a acoperi deficitul”, se menționează într-o analiză a ING Bank, semnată de Ciprian Dascălu, economistul șef, și Valentin Tătaru, economist.

Mai mult, economiștii UniCredit Bank, Anca Maria Negrescu și Laurian Georgescu, au precizat, încă de la începutul acestei luni, că lichiditatea din piață este de așteptat să fie scăzută în octombrie, care este o lună de vârf în ceea ce privește plățile către bugetul de stat.

Pe scurt, la finalul fiecărei luni, lichiditatea din piața interbancară scade pe fondul faptului că băncile sunt obligate să-și facă rezervele minime obligatorii și contribuabilii trebuie să-și achite taxele și impozitele. Fenomenul se accentuează pe început de trimestru, așa cum este luna octombrie.

Precum celelalte șapte operațiuni repo, suma atrasă luni a fost cea oferită de Banca centrală, iar valoarea celor opt operațiuni nu poate fi cumulată. În plus, dobânda pentru toate cele opt operațiuni a fost de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018, și maturitatea la 7 zile. BNR face operațiuni, indiferent de tipul acestora, doar în cursul fiecărei zile de luni, dacă este zi lucrătoare.

Rezultatele operațiunii de luni s-au văzut în piață. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,34%, de la 3,38% vineri. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a înregistrat luni un nivel mai redus, de 3,53%, față de cel de 3,58% de vineri. Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât luni la 3,60%, de la 3,63% vineri. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut luni la 3,65%, de la 3,68% vineri.

În plus, cursul de schimb leu-euro a fost aproape de stagnare, fiind la un nivel de 4,6628 lei luni, față de 4,6630 lei vineri. De asemenea, dolarul, care în România este cotat prin comparație cu euro, s-a depreciat luni cu 0,41%, față de vineri, până la 4,0898 lei.

La 1 octombrie, BNR a făcut a șaptea operațiune repo din acest an, în valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea din săptămâna precedentă, de la 24 septembrie, când, după o pauză de două săptămâni, BNR a reluat operațiunile repo, inundând piața cu 6,51 miliarde de lei.

Atunci, anterioara operațiune repo a fost la data de 10 septembrie, când instituția a furnizat pieței 914,2 milioane de lei. De asemenea, la data de 3 septembrie, BNR a făcut o operațiune repo de aproape 9,47 miliarde de lei.

Banca centrală a mai făcut trei asemenea operațiuni în luna august a acestui an: de 10,52 miliarde de lei la data de 6 august, pe care a rostogolit-o la 4,16 miliarde de lei la 13 august 2018, precum și de 12,17 miliarde de lei la 27 august. Această din urmă sumă nu a mai fost plasată de BNR din 1 octombrie 2012, când a solicitat și și-a adjudecat 12,6 miliarde de lei.

În august, Banca centrală a României a reluat operațiunile repo, după opt luni de pauză, pentru a tempera creșterea indicilor ROBOR, care reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei și care este stabilită zilnic, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR, astfel încât să prevină situația din septembrie 2017.

În octombrie 2017, banca centrală a reluat operațiunile repo, după 26 luni de pauză, din cauza creșterii accelerate a indicelui ROBOR, care, de exemplu, la 3 luni a urcat de la 0,91% în 31 august 2017 la 1,71% în 2 octombrie 2017, încheind anul la 2,05%. În aceste condiții, BNR a făcut opt operațiuni repo în decurs de trei luni. A început cu una de 9,35 miliarde de lei, la 3 octombrie, și a încheiat cu una de 3,72 miliarde de lei, la 27 decembrie – toate cu o maturitate la 7 zile și la o dobândă de 1,75%, cât era dobânda-cheie începând cu mai 2015.

În schimb, în prima parte a acestui an, BNR a atras lichiditate din piață, prin 14 licitații de depozite, realizate între 16 aprilie și 30 iulie, începând cu una de 18,66 miliarde de lei și încheind cu una de 25 de milioane de lei. Doar în prima parte a lunii iulie, banca centrală nu a realizat deloc operațiuni.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.