Modelul economic actual al României nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim
Modelul economic actual al României nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim
Ultima Ora Politic

Mircea Geoană IESE LA RAMPĂ după ultimele evenimente. ”România este în coliziune cu Europa”

Mircea Geoană IESE LA RAMPĂ după ultimele evenimente. ”România este în coliziune cu Europa”

Modul în care România se raportează la proiectul european trebuie să evolueze, a afirmat preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, luni, la lansarea Cărţii Albe „Priorităţile României şi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”. 

„Lumea occidentală se schimbă, Europa se schimbă şi inclusiv modul în care România se raportează la proiectul european trebuie să evolueze, pentru că Europa evoluează. (…) Supravieţuirea proiectului european face parte din supravieţuirea noastră ca naţiune. Nu avem cum, din orice punct de vedere, să rezistăm singuri”, a declarat Geoană.

El a adăugat că, începând de duminică, „elementul de noutate este faptul că Brexit-ul se produce”. „Este o schimbare de ax, (…) de dinamică, (…) de economie politică, strategică şi culturală, pe care încă nu ştim să-i anticipăm toate efectele. (…) Într-un fel, ce se va întâmpla în trei săptămâni în Londra, în Camera Comunelor, poate să conducă întreaga Preşedinţie românească (a Consiliului UE – n.r.) către complet alt scenariu”, a spus Mircea Geoană.

În opinia sa, România se află în prezent „pe un curs de coliziune cu Europa”. „În premieră, ne-am ieşit un pic din rolul de copil ascultător şi suntem acum pe (…) un curs de coliziune cu Europa. Nu ştim ce se va întâmpla după recenta situaţie creată de MCV şi de rezoluţia Parlamentului European, nu ştim dacă decidenţii de la Bucureşti vor merge către o formulă de contestare la Curtea Europeană de Justiţie, dar este un alt element cu potenţial perturbator pe care trebuie să îl luăm în calcul”, a arătat Geoană.

La rândul său, Clara Volintiru, autoare a Cărţii Albe „Priorităţile României şi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a precizat că „marea provocare” pentru UE „vine din zona politicului”.

„Nu avem niciun dubiu că la nivel politic se tranşează (…) axa politicilor publice şi acest lucru oferă un grad şi mai mare de incertitudine cu privire la felul în care se vor tranşa elemente până la urmă tehnice, cum este Cadrul Financiar Multianual. (…) În ceea ce priveşte provocările României, am încercat să le structurăm pe două axe: probleme de dezvoltare, cărora, sigur, Uniunea Europeană, de foarte multe ori, poate să le ofere soluţia, dar, în egală măsură, probleme de instabilitate politică – lucruri care nu pot fi tranşate decât în plan intern”, a arătat Volintiru.

Melania-Gabriela Ciot, secretar de stat pentru Afaceri europene în MAE, a precizat că exercitarea mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE este „o misiune extrem de importantă”.

„Dorim să ne exprimăm angajamentul ferm în favoarea consolidării proiectului european şi în avansarea agendei europene în prima jumătate a anului următor. (…) Vom acţiona cu realism, pragmatism şi responsabilitate pentru a avansa negocierile de la nivel european şi pentru a asigura continuitatea agendei europene, mai ales în contextul încheierii mandatului actualei Comisii. Vom dovedi, în acelaşi timp, viziune şi ambiţie, pentru că ne propunem să obţinem progrese în privinţa unor dosare importante. (…) Un subiect definitoriu (…) este dezbaterea privind viitorul Europei. Avem convingerea că Summitul de la Sibiu din 9 mai va reprezenta un moment crucial în revigorarea proiectului european şi în stabilirea axelor strategice ale Uniunii Europene pentru următorii 5 ani”, a afirmat Melania-Gabriela Ciot.

Evenimentul de lansare a Cărţii Albe „Priorităţile României şi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene” a fost organizat de Institutul Aspen România cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.