Brexitul aduce modificări. Taxe vamale noi pentru Marea Britanie
Brexitul se va amâna din nou. Ce așteptări are Guvernul de la Londra
Ultima Ora Politic

Ministrul de externe, întâlnire cu ambasadorul Marii Britanii. Discuții despre Brexit

 Ramona Mănescu a avut, vineri, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble, subiectul discuției fiind Brexit. Ministrul de Externe a reinterat importanța parteneriatului strategic bilateral și necesitatea unei ieșiri ordonate a Marii Britanii din UE.

„Discuția s-a concentrat îndeosebi pe cooperarea româno-britanică în perioada imediat următoare, în contextul marcat de evoluțiile privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Demnitarul român a reconfirmat interesul României pentru o ieșire ordonată a Regatului Unit. În context, ministrul a reiterat atenția deosebită pe care partea română o acordă salvgardării drepturilor cetățenilor români din Regat”, au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Ministrul de Externe a vorbit cu oficialul britanic și despre perioada de șase luni în care România a deținut Președinția Consiliului UE, interval în care au fost făcute eforturi pentru aprofundarea colaborării bilaterale și crearea unor perspective privind investițiile.

„Totodată, ambele părți au punctat buna colaborare pe durata exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primele șase luni ale acestui an. Demnitarul român a exprimat satisfacția pentru nivelul ridicat al colaborării bilaterale, accentuând dinamica pozitivă a schimburilor comerciale, perspectivele privind investițiile, valoarea adăugată adusă de comunitatea românească din Marea Britanie, precum și necesitatea de a extinde sfera de cooperare. În acest sens, a fost reiterată importanța actualizării și aprofundării Parteneriatului Strategic bilateral”, potrivit sursei citate.

Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra au aprobat miercuri, cu 327 de voturi, un proiect de lege menit să evite ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără acord.

Ulterior, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor privind evitarea producerii unui Brexit fără acord, dar propunerea a fost respinsă de parlamentarii din Camera Comunelor.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.