Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș,promite reabilitarea Cazinoului și falezelor din Constanța și Costinești
Ultima Ora Politic

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș,promite reabilitarea Cazinoului și falezelor din Constanța și Costinești

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat, joi, la Bistrița, că vrea să aloce bani, în regim de urgență, pentru consolidarea falezei din Costinești care s-a prăbușit iarna acesta și a anunțat că în toamnă va începe reabilitarea Cazinoului și a falezei din Constanța, scrie mediafax.ro

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat joi, într-o conferință de presă la Bistrița că așteaptă promulgarea bugetului pentru a se putea aloca bani, în regim de urgență, din fondul de rezervă pentru consolidarea falezei din Costinești care s-a prăbușit în iarna aceasta și pune în pericol construcțiile din zonă, inclusiv restaurantele și pensiunile.

“Anul trecut în vizita de lucru pe care am avut o înainte de 1 mai împreună cu specialiștii din administrația bazinală Dobrogea – Litoral am vizitat litoralul românesc, inclusiv această faleză. Am observat că era consolidată cu grinzi metalice, într-o poziție extrem de periculoasă pentru turiști. (…) Am dispus atunci să se împrejmuiască perimetrul respectiv iar în iarna aceasta Marea Neagră, care este una capricioasă cu extrem de mulți și puternici curenți, a făcut ca această faleză să se degradeze, să se dărâme, înaintând periculos înspre zona de țărm în care sunt construcții, inclusiv restaurante și pensiuni”, a declarat ministrul Ioan Deneș.

Potrivit acestuia, din raportul înaintat Ministerului Apelor și Pădurilor, de Comisia Județeană pentru Situații de Urgență, prefect, autorități locale, specialiști, este nevoie de bani pentru punerea în siguranță a zonei.

„Au făcut un proces verbal care a fost înaintat la Ministerul Apelor și Pădurilor și așteptăm ca președintele României Klaus Iohannis să promulge bugetul de stat ca din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului să putem să alocăm în regim de urgență suma necesară pentru consolidarea falezei de la Costinești, astfel încât să punem în siguranță inclusiv clădirile aflate în zona periculoasă”, a mai spus Deneș.

Ministrul Apelor și Pădurilor a mai adăugat că anul acesta va începe și un proiect pe litoralul românesc, acesta urmând să includă reabilitarea Cazinoului din Constanța, a falezei din Constanța, dar și crearea unei zone noi de plajă de 2,5 milioane de metri pătrați.

“Prin Programul Operațional Infrastructură Mare avem un proiect, cred că cel mai mare proiect care s-a derulat vreodată pe litoralul românesc – Reducerea Eroziunii Costiere faza a doua, în valoare de 810 milioane de euro fără TVA. În faza întâi s-au făcut înnisipări în zona Constanței, iar faza a doua începe reabilitarea, în înnisiparea litoralului românesc începând din zona Deltei Dunării respectiv de la stăvilarele Edighiol şi Periboina și până la stațiunea 2 Mai. Proiectul este împărțit în două etape: pentru stăvilarele Edighiol şi Periboina care fac parte dintr-un lot de cinci lucrări s-a semnat deja contractul de execuție și va începe execuția efectivă în luna iunie 2019”, a afirmat Deneș.

Potrivit ministrului, la finalul proiectului vom avea aproximativ 2,5 milioane de metri pătrați de plajă față cea pe care o avem la ora actuală. Este

Deneș a afirmat că proiectul se va realiza până în anul 2022, iar după lucrări se va putea spune că sunt puse în siguranță zonele de faleză zona de Constanța, Eforie Nord, Eforie Sud.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.