Ministrul Apărării, Gabriel Leș, anunț important. România a cumpărat al treilea sistem de rachete Patriot. Cât a costat
Ministrul Apărării a izbucnit la adresa Olandei. ”Oprește România să intre în Schengen”
Ultima Ora Politic

Ministrul Apărării a izbucnit la adresa Olandei. ”Oprește România să intre în Schengen”

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a scris, miercuri, pe Facebook, că Olanda blochează intrarea României în Schengen și încearcă să blocheze și atribuirea contractului privind corvetele multifuncționale. Leș mai spune că Olanda a mers prea departe.

„România militează pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței, ca o reacție firească de adaptare la evoluțiile mediului regional de securitate. Totodată, țara noastră și-a înțeles rolul într-un spațiu geopolitic atât de complex și provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuții și capabilități.

Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuție consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianței. Deși, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României”, a scris, miercuri, pe Facebook, Gabriel Leș.

Potrivit ministrului, instanța a respins, marți, compania Damen, contestația prin care, spune Leș, s-ar fi încercat blocarea atribuirii contractului pentru corvete.

„Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanța de fond, contestația prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncționale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunțând deja că va înainta recurs.

Putem înțelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure”, precizează Leș.

Ministrul mai spune că Olanda blocherază intrarea României în Schengen.

„Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe”, a conchis Leș.

Tribunalul București a respins, luni, contestația depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunțat că oferta câștigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu e definitivă.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii