Ministerul Sănătății susține înființarea de noi centre de sănătate mintală în Botoșani
Ultima Ora Sănătate

Ministerul Sănătății susține înființarea de noi centre de sănătate mintală în Botoșani

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat marți, 2 aprilie, că Ministerul Sănătății susține demersurile privind înființarea de noi centre de sănătate mintală în Botoșani. În acord cu normele legislative în vigoare, Direcția de Sănătate Publică este autoritatea care decide deschiderea unor noi centre de sănătate mintală.

În urma evaluărilor pe care le-am transmis doamnei ministru cu privire la necesitatea de creștere a numărului centrelor de sănătate mintală pentru adulți și copii în cadrul spitalelor județene și a secțiilor de pediatrie, precum și amenajarea de camere pentru stimulare senzorială, am primit un răspuns faborabil din partea Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog din cadrul Ministerului Sănătății. Avem nevoie în Botoșani să dezvoltăm serviciile de sănătate mintală, în special pentru a oferi suport copiilor ai căror părinți sunt plecați din țară, dar și persoanelor diagnosticate cu boli cronice, a celor traumatizate, precum și vârstnicilor”, a declarat Tamara Ciofu.

Ministerul Sănătății a emis mai multe acte normative pentru creșterea accesului la programe de sănătate mintală a copiilor și adolescenților vulnerabili la tulburări psihice și suicid, precum și pentru tratamentul și reabilitarea celor deja diagnosticați cu astfel de afecțiuni.

Considerăm că înființarea unor noi centre de sănătate mintală pentru adulți și pentru copii reprezintă o necesitate prin prisma rolului pe care îl îndeplinesc, respectiv asigurarea îngrijirii în comunitate a persoanelor cu tulburări psihice”, se arată în adresa transmisă de Ministerul Sănătății.

Pactul European pentru sănătate mintală și bunăstare, lansat la Bruxelles în 2008, recunoaște că statelor membre le revine în mod esențial datoria de a acționa în acest domeniu. În acest sens este nevoie  monitorizarea evoluției situației și măsurilor adoptate pentru recuperarea și integrarea persoanelor afectate de aceste maladii.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.