Ministerul Sănătății este pregătit pentru a prelua mandatul președinției a Consiliului UE
Ultima Ora Politic

Ministerul Sănătății este pregătit pentru a prelua mandatul președinției a Consiliului UE

Ministerul Sănătății este pregătit pentru a prelua mandatul președinției a Consiliului UE

Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz, a susținut miercuri, 12 decembrie, în ședința de plen a Camerei Deputaților, declarația cu tema Ministerul Sănătății este pregătit pentru a prelua mandatul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene”:

“Politicile adoptate și realizările Ministerului Sănătății din ultima perioadă au arătat că ministrul de resort este pregătit să preia portofoliul de la omologul austriac privind președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Începând cu 1 ianuarie  2019, România va avea responsabilitatea coordonării uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul UE. În domeniul sănătății, Ministerul Sănătății este pregătit să acționeze onest și neutru pentru dezvoltarea și consolidarea proiectului european.

Realizările Guvernului în domeniul sănătății s-au concentrat pe nevoile pacienților, aparatură medicală și infrastructură, dar și construirea de politici care să modernizeze sistemul de sănătate.

Pentru a contribui la starea de bine a sănătății populației, Ministerul Sănătății a introdus anul acesta mai multe molecule de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, diabet zaharat, tuberculoză și a decis acordarea de pompe de insulină și a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet.

În vederea creșterii accesului populației la serviciile de sănătate, precum și pentru reducerea timpului de diagnostic al pacienților, Ministerul Sănătății a achiziționat un număr de 14 echipamente CT și 24 RMN printr-un contract finanțat cu Banca Mondială în valoare de 19,8 milioane de euro.

Au fost achiziționate echipamente medicale pentru secțiile de Chirurgie Generală și Marii Arși și pentru 102 spitale, sisteme de telemedicină pentru UPU. De asemenea, s-au achiziționat 8 unități mobile complet utilate și dotate pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a fost aprobat de către Guvern un proiect care are în vedere achiziționarea a 1.200 de noi ambulanțe.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de reorganizare al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Legea Transplantului.

S-a pus în dezbatere construirea unei bănci naționale de sânge și construirea unui centru de transfuzii pentru regiunea București-Ilfov, iar până la finalul anului va fi depusă la Comisia Europeană cererea de finanțare pentru primele trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova).

Creșterea salarială în domeniul sănătății a scăzut exodul medicilor, iar numărul locurilor la rezidențiat a crescut. Anul acesta la concursul de rezidențiat s-au înscris 8.419 de candidați pentru 5.415 locuri disponibile față de doar 4000 de locuri care au fost disponibile pentru anul 2016-2017.

România are o responsabilitate deplină pe care trebuie să o îndeplinească odată cu preluarea portofoliului privind președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și este pregătită să gestioneze problemele UE.”

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.