Demiteri în MASĂ ordonate de Ministrul Educaţiei
Ministerul Educației acuzat de elevi
Social

Ministerul Educației acuzat de elevi

Ministerul Educației acuzat de elevi – acuzații la adresa Ministerului Educației Naționale pentru lipsa dialogului și a transparenței, au fost aduse în numele a 5 organizații prin intermediul unui reprezentant al elevilor. Modul în care a fost modificat Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de învățământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost criticat.

Iată comunicatul de presă pe care l-a trimis Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociatiei Elevilor din Constanța:

„Este inadmisibil ca un act de importanță ROFUIP, care afectează viețile a milioane de elevi, profesori, părinți să fie adoptat fără ca un proiect anterior să fie publicat pe site, iar orice persoană interesată să poata formula sugestii și amendamente. O guvernare închisă nu este una apropiată de cetățeni, iar atunci când vorbim de sistemul de educație, deciziile nu pot fi luate altfel decăt cu consultarea celor care activează zilnic în acesta. Referitor la modificările operate, vom realiza o analiză atentă pentru a verifica legalitatea acestora, iar în cazul prevederilor nelegale, luăm în calcul inclusiv sesizarea instanței, în vederea anulării acestora.

Ministerul Educatiei Naționale ar fi trebuit să anunță public pe websiteul propriu intenția de modificare a ROFUIP, împreună cu proiectul de act normativ din care să reiasă modificările propuse, pentru ca, în termenul legal de cel puțin zece zile, orice persoană interesată să poată formula sugestii, Conform art. 7 din Legea nr. 52/2003.

Liderul elevilor constănțeni susține, în numele a cinci structuri asociative – Asociația Elevilor din Constanța (AEC); Asociația Elevilor din Călărași (AECL), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) și Uniunea Liceenilor Maghiari (Makosz) – ca modificarea ROFUIP, prin ordin de ministru, fără ca cele 63 de prevederi specifice să fie supuse unui proces de consultare publică, probează încălcarea dispozițiilor legale referitoare la transparența decizională.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.