Ministerului Culturii vrea din nou să cumpere Cuminţenia Pământului
Ultima Ora Economic Politic Social

Ministerul Culturii vrea să cumpere, din nou, Cuminţenia Pământului. Suma uriașă pe care o pune în joc

Cuminţenia Pământului, sculptură realizată de Constantin Brâncuși în 1907, este dorită, din nou, de autorități.

După eșescul Guvernului Cioloș de a o achiziționa prin donații publice, și Guvernul Dăncilă ar vrea să o cumpere de la proprietari.

Ministrul Culturii a făcut anunțul într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria. Daniel Breaz a spus că are la dispoziție aproximativ 25 de milioane de euro pentru a cumpăra opere de artă sau clădiri de patrimoniu.

Această sumă ar putea fi direcționată către proprietarul sculpturii, dacă se va ajunge la un acord.

„Pot să vă spun că avem o sumă de aproximativ 25 de milioane de euro destinată achiziționării unor astfel de obiecte de artă, clădiri de patrimoniu și vom analiza în momentul respectiv” , a spus Daniel Breaz, ministrul Culturii

Ministrul Daniel Breaz a precizat că așteaptă un preţ de la proprietar pe care îl va analize cu experții din minister și va lua o decizie.

„Analizăm prețul cerut și pe urmă vom lua o decizie. Deocamdată nu am primit nicio ofertă scrisă și nu vreau să ne hazardăm în alte afirmații, să facem gafe așa cum au făcut cei din guvernarea Cioloș, încercând să facă un subiect de altfel ratat de campanie în perioada respectivă”, a mai spus Daniel Breaz.

Avocatul Bogdan Grabowski, care îi reprezintă pe proprietarii sculpturii a declarat pentru Mediafax că poate confirma discuția purtată cu ministrul Culturii, care ceruse la momentul respectiv ca aceasta să „rămână confidențială”.

Cei care dețin Cumințenia Pământului au cerut în februarie 2018 Ministerului Culturii să precizeze dacă va reevalua prețul pentru opera de artă  sau va plăti suma de 11 milioane de euro convenită în anul 2016.

În ultimii ani, încercările autorităților de a cumpăra „Cumințenia Pământului” au eșuat. În 2016, Guvernul Cioloș  lansa o campanie de subscripții la nivel național.

Oricine putea dona bani pentru această achiziție după ce Guvernul a alocat 5 milioane de euro. Erau necesare încă 6 milioane de euro, dar această sumă nu a putut fi adunată.

„În momentul de față, aș putea să vă dau un răspuns privind legislația în vigoare. Statul român are dreptul de preempțiune asupra unor obiecte de patrimoniu. Această sculptură face parte din categoria Tezaur. După o propunere a proprietarilor, vom analiza și vom vedea ce sumă de bani este necesară”, a explicat Daniel Breaz.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.