Cum scăpăm de mierea falsificată
Cum scăpăm de mierea falsificată
Social Ultima Ora

Cum scăpăm de mierea falsificată din România. Măsuri de ultimă oră

Mierea pe care o mănâncă românii este în cea mai parte contrafăcută, aceasta fiind importată din țări ca Ucraina sau China.

Pentru ca mierea românească autentică să ajungă pe mesele noastre este nevoie de măsuri urgente și concrete.

Good Food Project, organizație dedicată problemelor accesului la hrană în țara noastră și în UE, împreună cu Romapis, federația asociațiilor apicole din România, au organizat luni, 25 septembrie, la Palatul Parlamentului, masa rotundă „Mierea – un super aliment pentru sănătatea fiecăruia dintre noi”.

La evenimentul moderat de Susana Dragomir și Ciprian Boboi, membri ai boardului Good Food Project, au fost prezenți apicultori, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, politicieni, doctori și membri ai unor asociații de părinți.

Dezbaterea a avut loc în contextul revizuirii directivei privind mierea, așa numita directiva mic-dejun. În cadrul acestei mese rotunde s-a evidențiat faptul că, deși România este cel mai mare producător de miere din EU, apicultorii români trebuie să facă față unor probleme majore cauzate de etichetarea lacunară a produselor apicole. Lipsa unor norme de etichetare, care să-i oblige pe distribuitori și retaileri să precizeze pe etichetă proveniența mierii, permite comercializarea pe piața românească a mierii contrafăcute si creșterea concurenței neloiale cu mierea nealterată, românească.

Fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș, prezent la dezbateri
Fostul comisar european pentru agricultură, Dacian Cioloș, prezent la dezbateri

Astfel, consumatorii, în special din categoriile vulnerabile, cum ar fi copiii sau diabeticii sunt grav afectați de consumul mierii de laborator, falsificată si etichetată înșelător.

Prezentarea vicepreședintelui Romapis, Constantin Dobrescu, s-a concentrat tocmai pe această problemă a etichetării. Astfel, în 2017 a existat o primă inițiativă legislativă pentru modificarea legii apiculturii, finalizată prin legea 79/2020, promulgată cu mai bine de trei ani în urmă. Noutatea pe care o aducea această lege în privința mierii era etichetarea cu obligativitatea menționării țărilor de origine a mierii din amestecurile care se vând de regulă în retail.

Această lege nu a fost aplicată, întrucât Ministerul Agriculturii nu a elaborat normele de aplicare. Între timp a apărut o nouă inițiativă legislativă, de corectare a legii 79/2020 în sensul includerii și a procentajului pe etichetă, dar nici aceasta nu va putea fi pusă în aplicare fără implicarea Ministerului Agriculturii.

În perioada următoare, eforturile apicultorilor români vor fi direcționate către modificarea regulilor de etichetare a mierii la nivelul Uniunii Europene, prin directiva micul-dejun.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.