Veste bună de la Bruxelles pentru fermierii români
Veste bună de la Bruxelles pentru fermierii români
Ultima Ora Politic Social

Micii fermieri, sprijin din fonduri europene și din bugetul național

Deputatul PSD Bacău, Elena Hărătău: „Micii fermieri beneficiază de numeroase forme de sprijin, atât din fonduri europene, cât şi din bugetul naţional”

Șeful portofoliului Agriculturii din Guvernul României, Petru Daea, a prezentat deputatului PSD Bacău Elena Hărătău formele de sprijin de care pot beneficia micii fermieri, acordate atât din fonduri europene, cât şi din bugetul naţional.

Astfel, acestea sunt Scheme de plăţi directe (din FEGA): schema de plată unică pe suprafaţă; plata redistributivă, prin care se încurajează comasarea terenurilor; plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (înverzire); plata pentru tinerii fermieri (sprijin pentru cei care nu depăşesc 40 de ani şi se instalează pentru prima dată într-o exploataţie ca şef al exploataţiei); schema de sprijin cuplat pentru sectoarele vegetal şi zootehnic; schema simplificată pentru micii fermieri. În cadrul ultimei scheme de ajutor, fermierii eligibili primesc o sumă maximă de 1.250 euro, care include toate plăţile directe la care au dreptul.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a mai precizat că o altă formă de sprijin este reprezentată de Ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT), care se acordă în sectoarele vegetal şi zootehnic, având ca scop creşterea veniturilor producătorilor agricoli.

„În sectorul vegetal se acordă ajutoare naționale tranzitorii la culturi în arabil, la in şi cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr, iar în sectorul zootehnic se dau pentru specia bovine, în sectorul lapte, specia bovine, în sectorul carne, precum și schema cuplată de producţie pentru speciile ovine/caprine. De asemenea, mai există ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, în scopul îmbunătățirii calității genetice a efectivelor de animale și implicit a potențialului de producție la rasele de animale care au întocmite programe de ameliorare. Se acordă în continuare și Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc, în cuantum 250 lei/cap, precum și Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, de 1 leu/kg”, a mai specificat ministrul Agriculturii, în răspunsul trimis la interpelarea parlamentară a deputatului Elena Hărătău.

„Ministrul Agriculturii m-a mai informat că va continua și în anii viitori Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate, prin care se acordă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar pentru fermierii care au cel puțin 1.000 mp, obțin minimum 2 kg tomate/mp și comercializează producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv sau noiembrie-20 decembrie inclusiv. Totodată, micii fermieri din țară și din județul Bacău primesc și Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi. Cuantumul este de 1000 euro/ha, suprafaţa minimă eligibilă este de 3000 mp, iar cantitatea obţinută este de minimum 3 kg/10 mp. Aceste forme de sprijin se acordă tuturor fermierilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei specifice în vigoare, indiferent de zonă”, a afirmat deputatul social-democrat, după primirea răspunsului din partea ministrului Agriculturii.

„Pentru facilitarea pătrunderii pe pieţe a micilor producători agricoli, prin Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede ca în cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amănuntul este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodăria/ferma proprie, procentul de alocare a spaţiilor de vânzare pentru aceştia fiind de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente”, a concluzionat ministrul Daea, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Elena Hărătău.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.