Mesaj din PSD cu prilejul Zilei Europei. ”Celebrăm pacea și unitatea”
Ultima Ora Politic

Mesaj din PSD cu prilejul Zilei Europei. ”Celebrăm pacea și unitatea”

În fiecare an, pe 9 mai, sărbătorim Ziua Europei. Celebrăm pacea, unitatea și diversitatea din toate statele membre ale Uniunii Europene.

Data de 9 mai marchează ziua istorică din 1950, în care Robert Schuman a citit declarația ce a constituit primul pas în direcția înființării Uniunii Europene.

În cadrul unui discurs istoric ţinut la Paris, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între țările europene.

Prin declarația sa, Schuman a chemat Franța, Germania și alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel.

În fapt, ministrul propunea practic crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare. Apelul era adresat țărilor care aproape se distruseseră reciproc într-un conflict cu pagube materiale imense: Al Doilea Război Mondial.

În zilele noastre, Uniunea Europeană reprezintă infinit mai mult. Valorile Uniunii Europene se axează pe toleranță, combaterea discriminării, solidaritate și justiție. Aceste valori, parte integrantă a vieții europene sunt: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Uniunea acționează în numeroase domenii, de la sănătate, protecția mediului și schimbări climatice, la relații externe, securitate, justiție și migrație. La nivel diplomatic, UE depune eforturi pentru a promova stabilitatea, securitatea, libertățile fundamentale la nivel internațional.

Apartenența României la Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea țării noastre în cadrul marii familii europene” a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Mirela Furtună.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.