Membri CA Electrica primesc sume colosale doar pentru că sunt prieteni PSD-ALDE 1
Ultima Ora Economic Politic Social

Membri CA Electrica primesc sume colosale doar pentru că sunt prieteni PSD-ALDE

Membrii Consiliului de Administrație al companiei Electrica SA, unde statul român deține 48,7% din acțiuni, propun indemnizații uriașe pentru ei înșiși într-un document care urmează să fie discutat de acționari pe 25 aprilie. Mai mulți, cei 7 administratori propun o politică fără precedent de recompensare în cazul în care vreunul dintre ei pleacă sau e dat afară: compensații de sute de mii de euro scrie g4media.ro.

În sprijinul propunerii lor, membrii CA invocă practicile similare din Elveția și Germania, potrivit unei note postate pe site-ul oficial.

Chestionată de G4Media.ro despre oportunitatea propunerii unor indemnizații și compensatorii atât de mari, reprezentanții companiei au declarat într-un răspuns pentru G4Media.ro că acestea sunt necesare datorită volumului și complexității activității desfășurate de grupul Electrica. Potrivit companiei, reevaluarea remunerației membrilor Consiliului de Administrație a fost propusă în urma unei analize realizate de ”un consultant extern de reputație internațională”.

Propunerile apar în documentul numit ”Politica de remunerare a membrilor Consiliului de Administratie Electrica S.A.”, postat pe site-ul companiei în pregătirea ședinței din 25 aprilie a Adunării Generale a Acționarilor.

Ce prevede propunerea asumată chiar de actualii administratori, care ar urma să fie primii beneficiari ai acestei noi politici de remunerare, dacă ea va fi aprobată de acționari:

– remuneratie fixă lunară de 5128 EURO brut pentru membrii simpli ai CA și de 6838 EURO brut pentru președintele Consiliului de Administrație.– o indemnizatie bruta în valoare de 1709 EURO pentru fiecare şedinţă a Consiliului de Administrație la care participă; o indemnizatie bruta în valoare de 2137 EUR pentru fiecare şedinţă la care participă în calitate de președinte al comitetului care raportează către Consiliul de Administrație SAU o indemnizatie bruta în valoare de 1709 EUR pentru fiecare şedinţă la care participă în calitate de membru al comitetului care raportează către Consiliul de Administrație. Fiecare membru în CA are dreptul să încaseze indemnizație pentru maximum 12 ședințe pe an

– Mai mult, membrilor CA compania le va plăti călătoria cu avionul la clasa business, cazarea, transport (inclusiv taxi), telefon și mesele.

– Alte facilități sunt poliță de asigurare profesională tip „directors & officers liability” (valoare asigurată de 10 milioane EURO), pachet de servicii medicale si/sau similar cu cel al angajaților, ”anumite echipamente” nespecificate

Cele mai mari sume apar la plata de către companie de compensații pentru membrii CA ”revocați nejustificat”. Un membru al CA aflat în această postură va primi ”întreaga sumă pe care ar fi primit-o pentru tot parcursul mandatului acestuia dacă nu i-ar fi încetat contractul înainte de termen, dar nu mai puțin de suma echivalentă a 12 remunerații lunare totale ale respectivului Administrator”, potrivit documentului citat. Astfel, un membru CA dat afară din funcție poate ajunge la plăți compensatorii de sute de mii de euro, în funcție de termenul rămas până la terminarea mandatului.

De asemenea, membrii CA cărora le încetează mandatul din orice motiv (inclusiv la expirarea normală a mandatului), au dreptul să primească o sumă echivalentă cu 12 remunerații lunare totale ale respectivului Administrator din perioada mandatului doar pentru a respecta clauza de neconcurență (adică să nu lucreze pentru o perioadă de timp într-o poziție similară la o altă companie din sector).

Practic, având în vedere că remunerația lunară minimă va fi de 6837 euro (salariu plus indemnizația de ședință), indemnizația de neconcurență va fi de minimum 82.044 de euro pentru un membru al CA care pleacă din funcție din orice motiv.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.