Medicii s-au mutat în mall. Testare gratis a sănătății plămânilor pentru români 1
Ultima Ora Sănătate

Medicii s-au mutat în mall. Testare gratis a sănătății plămânilor pentru români

Medicii s-au mutat în mall. Testare gratis a sănătății plămânilor pentru români

Sibienii îşi pot testa sănătatea plămânilor, gratis, în perioada 14-16 noiembrie, când medicii fac spirometrii la mall şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din oraş, potrivit unui comunicat de presă remis joi, AGERPRES.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează Zilele Sănătăţii Plămânilor, în perioada 14 – 16 noiembrie. Astfel, sibienii vor avea posibilitatea să îşi măsoare în mod gratuit gradul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei. Spirometria este un test simplu, nedureros, care se face cu  ajutorul unui aparat numit spirometru. Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv ce măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar, rezultatele fiind interpretate pe loc”, se arată în comunicatul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit sursei citate, spirometriile gratuite se vor face miercuri, 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), în Shopping City Sibiu – zona Decathlon, între orele 11,00 – 14,00, în prezenţa medicilor Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu. Persoanele care vor fi susceptibile de afecţiuni ale plămânilor vor fi îndrumate către investigaţii suplimentare. De asemenea, joi, 15 noiembrie, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun şi vineri, 16 noiembrie, cei care doresc să îşi testeze sănătatea plămânilor, vor putea face gratuit spirometrii la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cabinetul de Explorări Funcţionale, la Camera 7, între orele 12,00 – 14,00.

„Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o afecţiune cronică progresivă, o boală a plămânilor care apare în special la persoanele care fumează şi se caracterizează prin înfundarea căilor aeriene, care nu este complet reversibilă. Pacienţii cu BPOC pot prezenta tuse sau expectoraţie, wheezing (respiraţie şuierătoare), senzaţii de apăsare în piept, dar, cel mai adesea, primul semn al bolii este dispneea (lipsă de aer). În România se află aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, conform Societăţii Române de Pneumologie. În Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, 1 din 4 bolnavi internaţi prezintă exacerbări ale BPOC, cu insuficienţă respiratorie. De asemenea, aproximativ 30 % dintre pacienţii consultaţi în ambulatoriul de specialitate al spitalului suferă de această boală”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.