Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022
Rezultatele anunțate de Grupul MBDA pentru anul 2022
Ultima Ora Economic Externe

MBDA înregistrează comenzi record

MBDA profită de necesitatea modernizării avioanelor de luptă, a elicopterelor și platformelor marine în contextul creșterii tensiunilor internaționale. Producătorul european a înregistrat, încă o dată, un număr de comenzi mai mare decât cifra sa de afaceri. În urma tensiunilor internaționale, MBDA  a obținut comenzi de 4 miliarde de euro, dintre care 2 miliarde de euro doar din Franța.

Soarele strălucește pentru MBDA, care profită la maximum de modernizarea flotelor de avioane de atac, elicopterelor și platformelor marine într-un context al intensificării tensiunilor internaționale. Pentru al șaselea an consecutiv, în 2018 producătorul european de rachete a înregistrat un număr mai mare de comenzi primite decât livrate. Cu toate acestea, deși  cantitatea de comenzi a scăzut pentru al patrulea an la rând, vânzările au crescut  până in 2018 pentru al cincilea an consecutiv. Din informațiile noastre, MBDA ar fi obținut în jur de 4 miliarde de euro în comenzi (4,2 miliarde de euro în 2017), din care aproape 2 miliarde de euro datorită Franței. În ciuda acestor mici neplăceri, comenzile, care atingeau deja în 2017 un vârf de 16,8 miliarde de euro, au ajuns la sfârșitul lui 2018 să fie mai mari de 17 miliarde de euro, ceea ce oferă MBDA perspective de creștere susținută pentru următorii 5 ani. În plus, MBDA rămâne foarte bine poziționată pentru a beneficia de creșterea cheltuielilor de apărare în multe țări europene și la nivel internațional.

Franța susține MBDA

Franța a fost primul client al MBDA în 2018. Ministerul Apărării din Franța a notificat în noiembrie anul trecut – cu un an întârziere – pentru un contract ferm privind achiziționarea a 200 de rachete aer-aer MICA NG, precum și pentru modernizarea a 300 de rachete MICA (remotorizare), în prezent operaționale (Rafale și Mirage 2000- D și 2000-5). Un contract de 900 de milioane de euro. Această comandă este menită să mențină capacitatea de interceptare, de luptă strânsă și de autoapărare a forțelor aeriene și a avioanelor de luptă împotriva amenințărilor actuale și viitoare (noul standard Rafale F3 – R). De asemenea, Direcția Generală de Armament (DGA) a acordat numeroase contracte de sprijin MBDA, inclusiv pentru sistemul Aster.

În Marea Britanie, Ministerul Apărării a acordat MBDA un contract de 400 milioane de lire sterline (465 milioane de euro) pentru programul de întreținere a capabilităților rachetei aer-sol Brimstone, pentru a-și prelungi viața dincolo de 2030. În acest context, MBDA va fabrica noi rachete Brimstone pentru forțele armate britanice cu scopul de a-și reconstitui stocul.

Pentru 2019, MBDA așteaptă notificarea contractului privind viitorul sistem german aerian la sol, sistemul de apărare TLVS (German Taktisches Luftverteidig ngssystem), ceea ce este de altfel obiectivul principal al MBDA în 2019, care este partener în acest program cu compania americană Lockheed Martin. Producătorul de rachete va trebui să vină cu o ofertă în aprilie, conform deputatului german Reinhard Brandi (CSU) .

Qatar, primul client mare pentru export al MBDA

Pentru MBDA, Qatar a fost o țară generoasă. Producătorul a primit în septembrie 2018 unda verde pentru contractul cu rachete (aproximativ 1 miliard de lire sterline) destinat echipării a 24 avioane Typhoon (consorțiu cu Eurofighter) cumpărate de emirat, care a achiziționat, de asemenea, 9 avioane de antrenament Hawk.

Pentru programul de achiziții aeriene, Qatar a cumpărat rachete aer-aer Meteor și aer-sol Brimstone, precum și bomba ghidată laser Paveway IV produsă de Raytheon. În plus, în luna martie, Doha a dorit să-și echipeze cele 12 elicoptere NH90 (NFH) cu racheta anti-nava Marte Extended Range.

În martie 2018, Coreea de Sud a comandat 90 de rachete de croazieră Taurus KEPD 350K, produse de Taurus Systems GmbH, o societate mixtă deținută de MBDA Deutschland GmbH (67%) și Saab Dynamics AB (33 %). Seulul cumpărase deja aproape 200 de exemplare.

În plus, Ministerul spaniol al Apărării a semnat un contract în septembrie 2018 pentru îmbunătățirea și menținerea capacității operaționale a Taurus KEPD 350, utilizat de forțele aeriene spaniole (sub 30 de milioane de euro).

În sfârșit, Estonia a achiziționat rachete de apărare anti-aeriană cu rază scurtă (Mistral Shorad), simulatoare și echipamente de testare și mentenanță în cadrul unui contract de 50 de milioane de euro. Primele sisteme vor fi livrate în 2020. Contractul prevede în același timp diferite opțiuni de cumpărare a unor rachete suplimentare pentru o sumă totală de 100 de milioane de euro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.