Masă rotundă pentru Legea compensațiilor familiale asupra copiilor români din Austria
Ultima Ora Politic

Masă rotundă pentru Legea compensațiilor familiale asupra copiilor români din Austria

Masă rotundă pentru Legea compensațiilor familiale asupra copiilor români din Austria

Președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, senatorul Dorin Valeriu Bădulescu, propune organizarea unei mese rotunde în prima săptămână de activitate parlamentară, pe tema analizei și dezbaterii efectelor Legii compensațiilor familiale asupra copiilor românilor care lucrează în Austria.

Evenimentul se va desfășura în contextul în care Consiliul Național al Austriei a adoptat proiectul de lege federală, propus de Guvern, prin care este modificată o lege mai veche, și anume Legea compensațiilor familiale 376/1967. Astfel, legea introduce un mod diferențiat de calculare a alocațiilor pentru copii: copiii ai căror părinți lucrează în Austria, dar care trăiesc în alt stat al Uniunii Europene, al Spațiului Economic European sau în Elveția, vor primi o alocație calculată în funcție de nivelul prețurilor din respectivul stat, așa cum reiese din datele publicate de EUROSTAT.

Legea se aplică de la data de 1 ianuarie 2019, iar alocațiile sunt calculate în funcție de datele EUROSTAT publicate la 1 Iunie 2018. Cuantumul va fi actualizat o dată la doi ani, pe baza statisticilor publicate la data de 1 iunie a anului precedent. La masa rotundă vor fi invitați reprezentanți ai autorităților române cu atribuții în domeniul protecției drepturilor omului, în general, și drepturilor copilului, în special, precum și reprezentanții statului austriac din România.

,În calitate de președinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități și de avocat, consider că un stat, precum este Austria, cu o atât de îndelungată și valoroasă politică democratică și de respectare și apărare ale drepturilor omului, un stat etalon în privința principiilor și valorilor umane, nu doar în Europa, ci și în întreaga lume, nu poate lua măsuri care să nu fie aliniate la legislația europeană, în special când este vorba despre drepturile, nevoile și statutul copiilor. Orice cetățean european care lucrează în altă țară, atât el, cât și membrii de familie, au dreptul de a fi tratați ca și cetățenii țării respective, consideră senatorul Dorin Valeriu Bădulescu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.