Marșul Aerul poluat ucide, o inițiativă de conștientizare a pericolului poluării și de prețuire a mediului înconjurător
Ultima Ora Politic

Marșul Aerul poluat ucide, o inițiativă de conștientizare a pericolului poluării și de prețuire a mediului înconjurător

În declarația sa politică: ,,Marșul Aerul poluat ucide, o inițiativă de conștientizare a pericolului poluării și de prețuire a mediului înconjurător”, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic, salută evenimentul din data de 13 aprilie, organizat cu scopul de a trage un semnal de alarmă față de poluarea excesivă din marile orașe. ,,Pe data de 13 aprilie s-a organizat în patru orașe din țară: București, Iași, Brașov și Timișoara, marșul „Aerul poluat ucide” ce și-a propus să tragă un semnal de alarmă față de poluarea excesivă în special din marile orașe, unde industrializare aduce cu sine dezavantajele unei contaminării excesive cu gaze de eșapament. Numeroase afecțiuni sunt cauzate de expunerea la un aer poluat, cum ar fi astmul bronșic sau acutizarea altor afecțiuni respiratorii în principal, la care se adaugă reacțiile alergice prin mecanism de hipersensibilizare, bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar sau reducerea fertilității. Deși toate acestea sunt de foarte multe ori ignorate de către noi pentru că nu produc efecte imediat vizibile, se estimează că în medie anual 25.000 de cetățeni români ajung la afecțiuni grave din cauza poluării“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Marșul „Aerul poluat ucide” este o inițiativă care arată că cetățenilor le pasă de mediu. Acesta s-a realizat la inițiativa a cinci organizații non-guvernamentale în cadrul proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”. La nivel mondial, evaluări a numeroși specialiști din domeniu mediului au arătat că protejarea aerului respirat nu este un capriciu, ci o necesitate, care ne protejează pe noi toți de afecțiuni severe. Instituțiile statului și politicile europene sunt la fel de conștiente de aceste aspecte ale poluării aerului, existând diferite strategii pentru o mai mare grijă față de mediu. Este cert că trebuie să existe un echilibru între economie, producție politici și grija față de mediu, aducă grija pentru o viață sănătoasă pentru noi și mai ales pentru urmașii noștri. Viața și sănătatea noastră sunt influențate și de compoziția aerului existent, motiv pentru care astfel de inițiative de conștientizare a populației cu problematicile mediului nu fac altceva decât să se reamintească că trebuie să prețuim mediul, și să facem fiecare câte ceva pentru a reduce poluarea.

Țara noastră face demersuri importante în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru reducerea emisiilor de carbon şi realizarea de strategii pentru pentru îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. Este dificil a crea un echilibru între o tendință de creștere a productivității și, totodată, o reducere a emisiilor de carbon. Însă, prin strategii vizionare, suntem capabili să aducem o îmbunătățire a politicii de mediu prin acțiuni de care să beneficiem noi și urmașii noștri, prin păstrarea unui aer curat și prin conservarea mediului înconjurător. Fiecare dintre noi respiră zilnic aproximativ 20.000 litri de aer. Să acordăm atenție acestui neprețuit aer, așa cum acordăm celorlalte aspecte ale vieții cotidiene. Peste 90% din populația la nivel mondial respiră un aer poluat. Așadar suntem mai expuși decât credem acestui tip de poluare. Trebuie să respectăm standardele calității aerului din Uniunea Europeană, și să acționăm fiecare dintre noi pentru un aer mai curat care ne protejează în primul rând sănătatea“.

Claudiu-Augustin Ilișanu concluzionează: ,,Marșul „Aerul poluat ucide” a fost un marș pentru viață, pentru sănătatea noastră, cel mai de preț bun pe care îl avem. Măsurile guvernamentale sunt cele care reglementează politicile de reducere a poluării aerului în acord cu reglementările europene în acest sens. Pe lângă acestea, rămâne datoria fiecărui cetățean în parte să evite poluarea aerului, prin acțiuni zilnice, cum ar fi mersul pe jos, reducerea pe cât posibil a consumului de energie la domiciliu, și folosirea surselor de energie regenerabilă“, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Claudiu-Augustin Ilișanu.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.