Marele taragotist, Dumitru Fărcaș, va avea statuie la Cluj-Napoca
Marele taragotist, Dumitru Fărcaș, va avea statuie la Cluj-Napoca
Social Ultima Ora

Marele taragotist, Dumitru Fărcaș, va avea statuie la Cluj-Napoca. O stradă îi va purta numele. VIDEO

Conducerea primăriei Cluj-Napoca a decis ca o stradă din municipiu să poarte numele lui Dumitru Fărcaș.

Mai mult, marele taragotist, Dumitru Fărcaș va avea și o statuie în municipiul de pe Șomeșul Mic.

 „Dumitru Fărcaș este un titan al Clujului, al culturii și folclorului românesc.

Dincolo de Casa de Cultură din Cluj-Napoca, care îi poartă numele, vom avea și statuia lui, amplasată în fața casei unde a locuit, în zona Parcului Mare din oraș.

Iar o stradă din zona unde a locuit va purta numele lui Dumitru Fărcaș”, a anunțat edilul Emil Boc, vineri, în cadrul unui eveniment editorial desfășurat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea Grupului Statuar „Școala Ardeleană” de Romulus Ladea”, a declarat primarul Emil Boc.

Primarul Clujului, Emil Boc
Primarul Clujului, Emil Boc

Demersul autorităților nu reprezintă decât o formă de recunoaștere a talentului și influenței artistice a maestrului Dumitru Fărcaș în cultura română.

„O formă de recunoaștere pentru ceea ce este Dumitru Fărcaș pentru noi și pentru tot ceea ce înseamnă spirit românesc”, a adăugat primarul Clujului Emil Boc.

Din noiembrie 2019, Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca poartă numele marelui taragotist Dumitru Fărcaș (12 mai 1938, Groși, Maramureș –  7 august 2018, Cluj-Napoca).

Din 2013, municipiul Cluj-Napoca găzduiește Festivalul-concurs „Taragotul de Aur”, desfășurat la Casa de Cultură a Studenților, eveniment ce reprezintă un omagiu adus artistului Dumitru Fărcaș, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional românesc, relatează monitoruldecluj.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.