Iohannis își spulberă adversarii. Sondaj de ultimă oră
Iohannis, mesaj puternic pentru români. ”Nimic nu se poate realiza fără participarea voastră”
Ultima Ora Politic Social

Klaus Iohannis, discuții telefonice cu liderii de la Chișinău. Maia Sandu vine la București pe 2 iulie

Președintele Klaus Iohannis, a avut miercuri, convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ministrul de interne, Andrei Năstase, și cu președintele Igor Dodon, a anunțat Administrația Prezidențială, arată europalibera.org

În cadrul discuțiilor cu Maia Sandu și cu Andrei Năstase, șeful statului român a reiterat susținerea României, „în condițiile angajamentului clar și concret al noului Guvern pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru avansarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și pentru continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică, derulate de România în Republica Moldova, componente importante ale Parteneriatului Strategic”.

Președintele României a mai subliniat faptul că Bucureștiul va sprijini transformările democratice reale, implementarea principiilor statului de drept, a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu UE, precum și a reformelor necesare pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Premierul Maia Sandu a mulțumit pentru oferta de sprijin pentru consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, urmând ca, în cooperare cu partea română, să fie identificate domeniile unde este nevoie de asistență prioritară.

Cei doi demnitari au convenit continuarea și aprofundarea dialogului bilateral cu ocazia vizitei pe care Maia Sandu o va efectua la București la data de 2 iulie 2019.

De altfel, și premierul Ronmâniei Viorica Dăncilă i-a transmis, în urmă cu aproape două săptămâni, o invitație Maiei Sandu de a efectua prima vizită de la instalarea în funcția de șefă a Guvernului de la Chișinău, în România.

Potrivit Administrației Prezidențiale române, a fost convenită de asemenea efectuarea unei vizite la București, la începutul lunii iulie, a lui Andrei Năstase.

În cadrul convorbirii telefonice cu Igor Dodon, Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, importanța menținerii parcursului european al R.Moldova, a implementării Acordului de Asociere și de Liber Schimb și a reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru menținerea poziției Republicii

Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale în granițele internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european, precum și a consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale dintre România și Republica Moldova.

La rândul său, Igor Dodon, a spus pe pagina sa de Facebook referitor la această convorbire telefonică că și-a exprimat recunoștința față de „partenerii români pentru sprijinul acordat țării noastre în mai multe domenii. Sunt ferm convins că dialogul nostru strategic va fi impulsionat după formarea majorității parlamentare și a Guvernului de la Chișinău”.

De asemenea, Igor Dodon l-a invitat pe Klaus Iohannis să facă o vizită oficială în Republica Moldova.

Tot miercuri, Parlamentul României a adoptat o declarație privind susținerea noului Executiv de la Chișinău, care a primit votul de încredere al Parlamentului pe data de 8 iunie, şi sprijinul față de parcursul european al Republicii Moldova.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.