Maia Sandu alături de Volodimir Zelenski
Maia Sandu alături de Volodimir Zelenski
Externe Ultima Ora

Maia Sandu alături de Volodimir Zelenski la un 1 an de la eliberarea orașului Bucea. FOTO-VIDEO

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost alături de omologul său din Ucraina Volodimir Zelenski la ceremonia de comemorae a unui an de la eliberarea orașului Bucea din Ucraina.

Forţele ucrainene au recucerit la sfârşitul lui martie anul trecut micile oraşe Bucea şi Irpin situate la nord-vest de Kiev, când forţele de invazie ruse au renunţat la tentativa lor de a ocupa capitala ucraineană.

„Răul rusesc se va prăbuşi chiar aici, în Ucraina, şi nu se va mai putea ridica vreodată. Umanitatea va învinge”, a spus Zelenski, care a condus o ceremonie în care steagul ucrainean a fost ridicat la Bucea.Preşedintele a înmânat medalii soldaţilor implicaţi în recucerirea oraşului, iar rudele soldaţilor căzuţi la datorie au primit medalii acordate postum acestora.

După ce Ucraina a recâştigat controlul asupra Bucea, imagini cu cadavre pe străzi au fost difuzate în întreaga lume.Kievul spune că mai mult de 1.400 de oameni au fost ucişi în Bucea în timpul ocupaţiei, inclusiv 37 de copii, peste 175 de victime au fost găsite în gropi comune şi camere de tortură, iar 9.000 de crime de război ruse au fost identificate.

Anchetatorii internaţionali adună în prezent dovezi privind crime de război în Irpin, Bucea şi alte localităţi. Zelenski a descris Bucea ca un „simbol al atrocităţilor” comise de forţele de ocupaţie ruseşti.

„Nu vom uita niciodată victimele acestui război şi îi vom aduce cu siguranţă pe toţi criminalii ruşi în faţa justiţiei”, a scris preşedintele ucrainean pe o reţea socială. „Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare criminal”, a subliniat Zelenski.

Bucea a devenit un punct de oprire pentru vizitatorii din plan extern ai Ucrainei. Preşedintele Republicii Moldova şi premierii Croaţiei, Slovaciei şi Sloveniei au luat parte de asemenea la ceremonia de vineri.”Îi onorăm şi îi plângem pe cei nevinovaţi.

Democraţiile trebuie să lucreze împreună pentru a se asigura că aceste atrocităţi sunt investigate şi pedepsite”, a spus preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

”La un an de când trupele ruse au comis masacrul din Bucea, am revenit în acest loc pentru a onora victimele nevinovate – bărbați, femei, părinți și copii – sute de oameni uciși, mulți alții violați și torturați cu o cruzime de neimaginat.

Nimeni nu credea că ororile despre care am citit în manualele de istorie pot avea loc și acum, pe continentul nostru, chiar în țara vecină.

Aceste crime împotriva umanității trebuie oprite și pedepsite! Noi am fost alături de poporul ucrainean din primele clipe ale războiului – și la fel vom rămâne, până când fiecare ucrainean se va putea întoarce acasă, în siguranță.

Pe măsură ce acest război brutal continuă, rămânem fermi în condamnarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Împreună cu statele democratice, alegem să rămânem de partea lumii libere.

Credem în victoria Ucrainei în lupta ei pentru existență ca națiune, cu restabilirea integrității sale teritoriale. Și cerem Dreptate – fără Dreptate, nu putem avea Pace! ”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu la Bucea
Maia Sandu la Bucea

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.