Mafia italiană, protejată de mafia statului român 1
Ultima Ora Justiție Politic

Mafia italiană, protejată de mafia statului român

Zeci de italieni implicați în operațiuni ale ’Ndrangheta în Italia, liberi să facă afaceri cu bani publici în România, scrie newsweek.ro.

Mafia (fie că e vorba de celebra organizația ilegală siciliană sau de orice grupare infracțională) este, cel mai adesea, asociată cu violențe (uneori extreme), contrabandă (de la produse de larg consum până la arme) și trafic de droguri de mare risc și mai puțin cu activități economice aparent legitime.

Într-o societate foarte controlată, însă, banii negri nu pot circula liber, așadar „spălarea“ unor sume enorme, de ordinul miliardelor de euro anual, are nevoie de mecanisme pe măsură. Astfel apar zeci, sute, mii de companii care funcționează (mai mult sau mai puțin legal) pe piața liberă și care au rolul principal de a filtra banii proveniți din infracțiuni.

Una din „mafiile“ cele mai eficiente în astfel de activități este cea calabreză, ’Ndrangheta. În căutare perpetuă de piețe pe care să își instaleze „mașinile de spălat“ averile din infracțiuni, organizația italiană și-a întins tentaculele în multe țări europene dar, mai ales, în acelea în care statul este slab, corupt(ibil), prost organizat, indiferent.

Cum e România, candidatul perfect pentru o colaborare fructuoasă cu „mafia“ calabreză. România, o țară în care o firmă ștampilată în Italia cu „’Ndrangheta“ a participat la licitații publice, pe unele le-a și câștigat, la altele „doar“ a dat o mână de ajutor unor companii susținute politic.

România, statul în care într-un singur apartament se înghesuie zeci de firme deținute de asociați ai „mafiei“ fără ca vreo instituție să fie măcar suspicioasă. România, al cărei buget este drenat chiar în timp ce citiți acest articol de multe firme, conectate la grupări infracționale italiene care câștigă licitații de construcții, restaurări, amenajări și multe altele.

Șocant, dar nici după ce italienii care dețineau firme aici au fost condamnați în Italia, asociații lor nu au fost deranjați de inspectori financiari, procurori sau alți reprezentanți ai statului.  Așa că fac afaceri în continuare sub umbrela statului român, membru al UE. Și al NATO.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.