Atenționare de călătorie în Grecia. Lucrătorii feroviari sunt în grevă
Atenționare de călătorie în Croația. Cod portocaliu de vânt
Ultima Ora Politic

MAE: România și-a exprimat disponibilitatea pentru a prelua 5 migranți salvați din Marea Mediterană

MAE: România și-a exprimat disponibilitatea pentru a prelua 5 migranți salvați din Marea Mediterană

MAE precizează că un număr de 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta și suplimentar față de aceștia au ajus pe coastele malteze două vase cu 49 de migranți. Ministerul precizează că România e dispusă, alături de alte state membre, să ia cinci migranți, conform mediafax.ro

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta, facem următoarele precizări: În ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare. România şi-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranți. Concretizarea acestei oferte se va realiza ulterior, în limitele cadrului legislativ actual şi Regulamentului Dublin care face trimitere la modalităţile de gestionare a unor astfel de situaţii care au un profund caracter umanitar”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă remis, marți MEDIAFAX.

MAE precizează că decizia este un gest de solidaritate al României pentru a îndemna alte state membre la o conduită similară.

„Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Preşedinţie a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situaţia umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranți. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene”, a explicat sursa citată.

MAE adaugă că, în perioada Președinției Consiliului UE, România va pleda pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale.

„De altfel, în contextul discuţiilor de la nivel UE privind migrația, România a susţinut constant importanţa acţiunii comune în baza principiilor solidarităţii şi responsabilităţii şi asigurarea unui echilibru corect între acestea. România continuă să susţină această abordare şi din perspectiva de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului UE. În acelaşi timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării de
măsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranţii se angajează. Din această perspectivă, Preşedinţia României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine şi de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migraţiei ilegale şi de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în faţa acestui fenomen”, conchide sursa menționată.

România se numără printre ţările care se oferă să primească zeci de imigranţi extracomunitari blocaţi la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane, afirmă oficiali europeni citaţi de presa italiană. Patruzeci şi nouă de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană se află la bordul a două nave umanitare, Sea Watch şi Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia şi Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenţia Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe ţări – printre care se numără Italia, Germania, Franţa, Portugalia, Luxemburg, Olanda şi România – s-au oferit să primească imigranţii dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port şi debarcarea extracomunitarilor, afirmă oficiali europeni citaţi de agenţia de presă ANSA.

Surse diplomatice au declarat că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cere în plus redistribuirea altor 249 de imigranţi salvaţi în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.