Atenționare de călătorie. Cod portocaliu și roșu de vânt puternic în Croația
MAE, avertizare de călătorie pentru Croația. Cod roșu de vânt
Ultima Ora Politic

MAE, avertizare de călătorie pentru Croația. Cod roșu de vânt

MAE a transmis o atenţionare de călătorie care informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că începând de luni au fost emise coduri roșu, portocaliu și galben privind intensificări ale vântului.

[Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, începând cu data de 7 octombrie 2019, au fost emise coduri roșu, portocaliu și galben privind intensificări ale vântului. Pentru canalul Velebit și golfurile Kvarner și Kvarnerić, autoritățile locale au emis cod roșu de vânt, ce va atinge o viteză de până la 130 km/h. Regiunile Rijeka, vestul Istriei și Dalmația se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt, iar regiunile Knin, Split și Dubrovnik se află sub avertizare meteorologică de cod galben de intensificări ale vântului[, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, autoritățile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenței unor disfuncționalități în transportul maritim și în furnizarea energiei electrice.

MAE mai arată că pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației, pot apela numărul european unic de urgență „112”. Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență almisiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

”Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu<http://www.meteoalarm.eu>, www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie”, se mai arată în comunicatul MAE.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.