Ministrul Educației audiat în Parlament
Ministrul Educației audiat în Parlament
Ultima Ora Politic

Lovitură pentru USR în Senat. Alegerea primarilor în 2 tururi a fost respinsă

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”.

Proiectul de lege, inițiat de USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a fost respins, miercuri, de senatori, cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru.

Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă niciunul dintre candidați nu întrunejte majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin.

De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scruin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

Potrivit, articolul 102 din legea 115/2015 se abrogă potrivit proiectului de Lege.Acesta prevede că în cazul în care situația de balotaj intervine între 2 candidați la funcția de primar sau de președinte al consiliului județean, între care urmează să se desfășoare turul al doilea de scrutin, iar unul dintre aceștia decedează, renunță sau nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a fi ales, nu vor mai avea loc alegeri, biroul electoral de circumscripție declarându-l primar sau, după caz, președinte al consiliului județean pe celălalt candidat.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019.

Proiectul face parte din categoria legilor organice.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.