Lovitură pentru Olguța Vasilescu și Paul Stănescu. Procurorii Europeni au intrat pe fir. Fraude cu bani europeni 1
Ultima Ora Breaking News Economic Justiție Politic

Lovitură pentru Olguța Vasilescu și Paul Stănescu. Procurorii Europeni au intrat pe fir. Fraude cu bani europeni

În urmă cu o săptămnă, Recorder a publicat o investigație în care arată că apa din mai multe rețele construite cu fonduri europene nu este bună de băut.

Cazul este în județul Dolj, județ aflat în ”parohia”, fostului ministru al muncii Lia Olguța Vasilescu, dar și în Olt, unde stăpânul absolu este fostul ministru al dezvoltării Paul Stănescu.

Investigația pe care Recorder a publicat-o, la începutul săptămânii trecute, despre fraudarea banilor europeni pentru rețele de apă și canalizare a ajuns până în birourile instituțiilor de la București și Bruxelles.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) s-a autosesizat în urma materialului jurnalistic și ne-a comunicat că a demarat o evaluare a informațiilor prezentate de Recorder. OLAF este o instituție care funcționează sub umbrela Comisiei Europene și care investighează cazurile de fraudare a bugetului UE, acte de corupţie şi de culpă profesională gravă la nivelul instituţiilor europene.

În investigația „Apă de băut” am publicat dovezi clare despre umflarea prețurilor în cadrul mai multor proiecte finanțate cu bani europeni și despre implementarea defectuoasă a unor rețele de apă care pun în pericol sănătatea cetățenilor.

Materialul a stârnit un val de revoltă în mediul online: a adunat sute de mii de vizualizări și mii de comentarii, multe dintre ele semnalând probleme similare și în alte zone din țară.

Autoritățile de la București promit că vor lua măsuri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ne-a comunicat că va face verificări la toate proiectele de apă și canal din regiunea Olteniei. Vor fi două controale paralele: unul făcut de specialiștii Direcției Generale Control Antifraudă și Inspecții din cadrul MADR. Cel de-al doilea va fi desfășurat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin care Ministerul Agriculturii gestionează fondurile europene alocate pentru proiectele de infrastructură în mediul rural.

Controalele de la București vor viza în special activitatea regionalei AFIR Oltenia, prezentată în investigația Recorder. „În urma amplului material pe care l-ați documentat și l-ați prezentat opiniei publice, vă informăm că am demarat verificarea cu cea mai mare celeritate a aspectelor semnalate de dumneavoastră”, se arată în adresa pe care am primit-o din partea AFIR.

Ministerul Mediului ne-a comunicat, de asemenea, că va demara o serie de verificări după ce în materialul Recorder au fost prezentate informații despre dotarea unor stații de epurare a apei cu echipamente fantomă.

“În ceea ce privește aria de competență a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, am cerut specialiștilor Administrației Naționale Apele Române un control tematic la toate stațiile de epurare realizate din fonduri europene. Trebuie să ne asigurăm că apele reziduale sunt tratate și evacuate conform normelor tehnice aprobate prin avizele de gospodărire a apelor. Sigur, pe hârtie lucrurile arată foarte bine, însă, așa cum ați demonstrat dumneavoastră, de multe ori situația se schimbă atunci când mergi pe teren. Am cerut, în același timp, și rezultatele controalelor realizate în ultimii ani”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Recorder va urmări desfășurarea acestor controale, cu atât mai mult cu cât o parte din instituțiile care acum s-au autosesizat sunt chiar cele care au închis ochii la neregulile din ultimii ani.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.