Lovitură pentru Guvern. Partidul lui Băsescu a sesizat Avocatul Poporului 1
Ultima Ora Politic

Lovitură pentru Guvern. Partidul lui Băsescu a sesizat Avocatul Poporului

Președintele PMP Eugen Tomac a anunțat, joi, că partidul va sesiza Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență pe Codul administrativ. El a precizat că actul normativ practic oficializează limba maghiară ca a doua limbă în România, ceea ce este inacceptabil.

„Am hotărât să sesizăm Avocatul Poporului în ceea ce privește Codul criminal administrativ pe care l-a adoptat Guvernul Dăncilă. E o premieră pentru România post-decembristă pentru că niciodată o decizie a Guvernului nu a stat nepublicată mai bine de 10 zile de la adoptarea ei. Este un lucru foarte grav, pentru că este vânzare de țară ceea ce s-a întâmplat la Palatul Victoria. Este inadmisibil ca un Guvern străin, cum Guvernul de la Budapesta să îi dicteze Guvernului României ce trebuie să facă în ceea ce privește interesele României”, a afirmat Eugen Tomac, la finalul Comitetului Executiv Național al PMP, joi, la Parlament.

Liderul PMP a mai spus că toate statele membre ale Uniunii Europene au politici interne foarte clare referitoare la limba oficială a țării, dând exemplul Franței unde deși trăiesc sute de minorități, nu vin să ceară drepturi contrare legislației europene.

„Toate statele UE au politici interne extrem de clare în ceea ce privește legislația limbii oficiale a statului. Prin acest șiretlic politic practic Guvernul Dăncilă a încercat să oficializeze limba maghiară drept a doua limbă de stat, lucru inacceptabil. O considerăm o vânzare de țară și din acest punct de vedere credem că limita în ceea ce privește cedarea politică a ajuns mult prea jos. Nu o să vedeți niciodată în Franța, unde trăiesc sute de minorități că oamenii vin și cer asemenea drepturi care nu au nimic în comun cu legislația europeană. Fiecare stat are politica sa. Limba română e limbă oficială a UE și pentru orice cetățean, indiferent de etnia din care face parte, trebuie să fie o onoare să folosească limba română în cadrul instituțiilor statului român, că ne referim la consilii județene, primării, ș.a.m.d. Nu văd o problemă în a îți asuma un respect și o loialitate față de limba oficială a statului este inadmisibilă”, a explicat Tomac.

El a adăugat că „Guvernul de la Budapesta are suficiente probleme acasă, nu ar trebui să ne dicteze și la București ce să facem. Deci din acest punct de vedere credem că e o cedare inacceptabilă și nu are nicio justificare politică”.

Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităților administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot inițiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităților administrativ teritoriale.

A fost modificat și articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităților naționale, în sensul în care autoritățile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităților în unitățile administrativ teritoriale și în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.