Băsescu îl îngroapă pe Dragnea. Lovitura pregătită de Dă
Ultima Ora Politic

Lovitură năucitoare pentru Dragnea. Băsescu, dezlănțuit: Nici comuniştii nu şi-au permis să anuleze hotărâri judecătoreşti prin legi

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că anularea sentinţelor judecătorești prin ordonanţă de urgenţă ar fi un precedent periculos. Este vorba, în esență, despre încălcarea separației puterilor în stat. Constituția interzice acest lucru.

„S-ar crea un precedent extrem de grav prin introducerea unui element major de neconstituţionalitate prin aplicarea retroactivităţii, chiar dacă nu se declară acest lucru, în cazul unei decizii a CCR (care ea însăşi atenţionează că decizia nu se poate aplica retroactiv). Pe de altă parte, justiţia ar fi pur şi simplu pulverizată printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de un guvern politic în folosul unui infractor condamnat. Ar fi cel mai abuziv act politic al unui guvern european. Nici măcar comuniştii nu şi-au permis să anuleze hotărâri judecătoreşti definitive prin legi sau decrete”, a scris Băsescu vineri pe contul său de Facebook.

Fostul preşedinte afirmă că PSD nu a avut curajul să dea o graţiere şi a optat pentru varianta unei ordonanţe de urgenţă prin care să anuleze sentinţele pronunţate de completurile de cinci judecători, măsură care ar avea ca efect „distrugerea justiţiei”.

„În realitate Tudorel Toader ‘Cel Năpraznic’ are de făcut două lucruri:

1.Să respingă orice presiune a lui Dragnea de a anula prin OUG hotărâri definitive ale completelor de cinci judecători de la ÎCCJ sau a completelor de trei judecători de la Curţile de Apel. Dacă nu rezistă presiunii, să demisioneze, pentru a nu se pricopsi cu titlul de ‘Gropar al Justiţiei’. (…)

2.Să corecteze urgent toate articolele declarate de CCR a fi neconstituţionale în Noul Cod Penal şi în Noul Cod de Procedură Penală pentru a da limpezime şi deplină constituţionalitate actului de justiţie şi pentru a evita în viitor constatări de neconstituţionalitate a unor hotărâri judecătoreşti definitive adoptate în baza unor articole neconstituţionale”, se arată în postare.

Traian Băsescu a mai scris că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui „să renunţe la a mai merge cu jalba în băţ la Bruxelles, că nu reuşeşte decât să fie ridicol încercând să împiedice numirea doamnei Kovesi”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.