Lovitură de la Bruxelles pentru Dăncilă. Primul-ministru a încălcat legea. Banii l-a control
Alertă în Parlament. 3 deputați PSD au trădat-o pe Dăncilă
Ultima Ora Politic

Lovitura decisivă pentru Dăncilă. Mișcarea de ultimă oră care dărâmă Guvernul

Călin Popescu Tăriceanu anunță că cei trei disidenți din ALDE care au acceptat să fie propuși miniștri în cabinetul Vioricăi Dăncilă „sunt decăzuți din calittea de membri ALDE cu efect imediat”.

Reacția vine după ce Dăncilă a anunțat o remaniere a Guvernului și a trimis la Cotroceni propuneri de miniștri, inclusiv de la ALDE, chiar dacă formațiunea a ieșit oficial de la guvernare. 

Preşedintele ALDE a făcut acest anunț în scrisori deschise adresate preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Viorica Dăncilă.

În ședința Delegației Permanente a ALDE din data de 26 august s-a votat cu majoritate covârșitoare (83 voturi pentru și 2 abțineri) denunțarea protocolului cu PSD, precum și retragerea din coaliția de guvernare”, se arată în scrisoarea lui Tăriceanu către Dăncilă.

În ședința Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie, s-a hotărât, tot cu o majoritate covârșitoare, excluderea oricărui membru ALDE care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcție publică fără acordul partidului. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcțiile de miniștri sunt decăzuți din calitatea de membru ALDE cu efect imediat”, a mai spus preşedintele ALDE.

Tăriceanu îi cere lui Iohannis „să ia în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituție”. Este articolul care prevede că Executivul trebuie să ceară votul Parlamentului, în cazul în care structura politică a acestuia se schimbă.

Pe de altă parte, în scrisoarea către Dăncilă, Tăriceanu îi reproșează: „Toate aceste manevre reprezintă încercări disperate de salvare personală și de a prelungi agonia Guvernului pe care îl conduceți”.

Viorica Dăncilă ar vrea astfel să evite votul Parlament pentru restructurarea Cabinetului. Dăncilă a apelat la disidenții din ALDE pentru a susține că Executivul nu și-a schimbat culoarea politică.

În partid s-au discutat în ultimele zile mai multe variante dar și riscul ca restructurarea să nu treacă la vot. PSD a încercat o interpretare a Constituției, sugerând că nu este nevoie de majoritatea de 233 de voturi pentru a aproba noua structură a Guvernului după ieșirea ALDE de la guvernare, digi24.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.