https://newsteam.ro/
Ultima Ora Politic Social

Lovitură de teatru de la Bruxelles! Juncker o desființează pe Dăncilă: Nu pot să accept

Viorica Dăncilă a decis vineri să-l propună pe Ioan Mircea Pascu în funcţia de comisar european interimar până în luna octombrie, în locul Corinei Crețu, cea care ocupa momentan această funcţie și care a fost aleasă europarlamentar pe listele ProRomânia. Funcţia de europarlamentar este incompatibilă cu cea de comisar european. Dar… Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat-o încă de acum două săptămâni pe Viorica Dancila, în scris, că nu este de acord că statele membre să desemneze comisari intermediari. CEX al PSD a decis, însă, vineri, să îl propună pe Ioan Mircea Pascu în locul Corinei Crețu.

Președintele Comisiei Europene a afirmat public, în 2 iunie, într-un interviu pentru BILD am Sonntag, că acei comisari care au fost aleși în 26 mai europarlamentari nu trebuie să fie înlocuiți în cele patru luni care mai rămân din mandat, pentru că asta ar angaja anumite costuri, a precizat un purtător de cuvânt al CE, pentru Ziare.com,  după anunțul lui Dancila.

Președintele Juncker a anunțat, de altfel, Consiliul European din 28 mai și a făcut această propunere în baza Art. 246 din Tratatul de funcționare a UE.

Mai mult, Juncker i-a și scris lui Dancila, în 13 iunie, și a informat-o asupra acestei decizii.

O informație similară prezintă și Alin Cristian Mituta, fost șef de cabinet al premierului Dacian Cioloș.

Fostul europarlamentar Mircea Pascu este susținut pentru funcția de comisar european interimar, a anunțat, vineri, premierul Viorica Dancila la finalul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

„Am considerat că este un om cu experiență”, a spus liderul PSD explicând că, în prezent, postul de comisar pentru politici regionale a rămas liber.

„Este un portofoliu important și România trebuie să fie reprezentată”, a punctat Dancila.

Ea a afirmat că susținerea PSD pentru Pascu a fost unanimă.

„Am supus la vot această opțiune, am avut în unanimitate votul colegilor din Comitetul Executiv Național și am venit și cu o propunere. În eventualitatea în care această propunere a noastră este acceptată de către Comisia Europeană, propunerea Partidului Social Democrat e Mircea Pascu”, a spus ea.

Viorica Dancila a adăugat că Pascu „este un om cu experiență, este fostul europarlamentar care a deținut un post foarte important în Parlamentul European – vicepreședinte al Parlamentului European”.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.