Liviu Pop și Darius Vâlcov, vizați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
Ultima Ora Politic

Liviu Pop și Darius Vâlcov, vizați de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

În luna septembrie 2018, depuneam la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) o sesizare cu privire la gravele derapaje din discursurile publice ale lui Liviu Pop și Darius Vâlcov.

La acel moment, prin delarații asumate public, Liviu Pop afirma că Forumul Democrat German este continuatorul unei organizații naziste, fapt care contravine flagrant legislației în materia combaterii discriminării și a promovării simbolurilor naziste, fasciste, xenofobe sau rasiale.

La acel moment, CNCD, în temeiul legii, a constatat derapajele grave din discursul public ale celor doi și i-a sancționat după cum urmează:

Darius Vâlcov: 2000 de lei amendă contravențională;

Liviu Pop: avertisment.

În loc să prezinte scuze publice pentru cele afirmate cu privire la Forumul Democrat German, dând dovadă de o minimă decență și responsabilitate, Liviu Pop a ales să conteste în instanță decizia de sancționare, chemându-mă în judecată alături de CNCD pe data de 21 iunie 2019, citația fiind emisă în 23 aprilie 2019.

Dreptul de acces la justiție este de necontestat, însă, în același timp, acestuia îi corespunde corelativ o obligație de responsabilitate. În momentul când ocupi o funcție de demnitate publică și faci anumite afirmații jignitoare și discriminatoare, ești conștient că impactul pe care mesajul tău îl poate avea în societate poate provoca grave prejudicii și poate afecta categorii sociale însemnate. În calitate de președintă a Comisiei de egalitate de șanse a Camerei Deputaților, mi-am făcut doar datoria de a sesiza oficial  Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința promovării în spațiul public de către fostul ministru al Educației, Liviu Marian Pop, a unor afirmații false, care incitau la ură și discriminare etnică.

Domnule Pop, la acel moment așteptam cu toții scuze publice din partea dumneavoastră, ca o dovadă minimă de decență și respect. Nici până la acest moment nu le-am primit și nici nu mai am vreo speranță că o veți face”, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul USR Cristina Iurișniți.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.