Licitațiile pe fonduri europene sunt BLOCATE din cauza Ordonanței lăcomiei 1
Ultima Ora Politic

Licitațiile pe fonduri europene sunt BLOCATE din cauza Ordonanței lăcomiei

Licitațiile pe fonduri europene sunt BLOCATE din cauza Ordonanței lăcomiei

Deputatul USR Cătălin Drulă atrage atenția că, printre trăsnăile pe care le conține deja celebra OUG 114/2018, una a trecut neobservată, deși are efecte majore: blocarea licitațiilor pe fonduri europene.

La art. 75 pct. 2 se introduce următoarea modificare: controlul înainte de publicare (ex ante) al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai face de organismul specializat ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), ci de către autoritățile de management (AM-uri) ale programelor operaționale (ex. Regional, Infrastructură Mare).

”Pentru că autoritățile de management au primit peste noapte sarcina de a controla licitațiile cu fondurile europene sunt total nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activități și nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitațiile pe fonduri europene sunt în prezente blocate și toată lumea prin ministere și autorități de management se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018”, explică deputatul Cătălin Drulă.

Deputatul USR semnalează că unul dintre proiectele importante blocate de incompetența celor care au introdus această prevedere în OUG este autostrada Sibiu-Pitești – lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni. Licitația pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitești nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului.

”Zeci de alte licitații pe fonduri europene sunt blocate, iar în acest timp doamna Rovana Plumb ține conferințe de presă triumfaliste despre absorbție și domnul Meleșcanu face apologia infractorilor în presa internațională. Așa arată o guvernare găunoasă”, conchide deputatul USR Cătălin Drulă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.