Raluca Turcan
Raluca Turcan
Ultima Ora Justiție Politic

Liberalii îi strică jucăria lui Toader: desfiinţează ”Poliția magistraților”

PNL va depune un proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, o veritabilă ”Poliție a magistrasților”, a anunţat luni prim-vicepreşedintele partidului, Raluca Turcan. Liberalul a afirmat că dacă magistraţii săvârşesc abuzuri, ar fi trebuit sancţionaţi de CSM şi Inspecţia Judiciară.

Liberalii îi strică jucăria lui Toader: desfiinţează ”Poliția magistraților”

„Am decis astăzi (luni-n.r) în şedinţa Biroului Executiv să depunem un proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, adică să anulăm această lege care a fost creată ca instrument politic de către cei din PSD-ALDE împotriva tuturor celor care au declanşat anchete împotriva corupţilor în ultimii ani de zile. Comisia de la Veneţa, Comisia Europeană, GRECO, au criticat în termeni foarte duri înfiinţarea acestei secţii speciale”, a declarat Raluca Turcan, după şedinţa Biroului Executiv al PNL de luni, scrie mediafax.ro.

Liberalul a afirmat că prin continuarea activităţii Secţiei pentru investigarea judecătorilor şi a procurorilor există riscul activării împotriva României a articolului 7 din Tratatul UE.

„Prin menţinerea acestei secţii există pericolul ca România să sufere consecinţele activării articolului 7 din tratatul Uniunii Europene. Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, asta spune Constituţia României. Din nefericire Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituţională, ignoră tocmai aceste prevederi importante ale Constituţiei”, a adăugat Turcan.

Aceasta a precizat că magistraţii ar trebui sancţionaţi de CSM sau Inspecţia Judiciară, pentru abuzurile săvârşite.

„Dacă un procuror sau un judecător săvârşesc abuzuri, atunci acestea trebuie sancţionate de către CSM şi Inspecţia Judiciară. În felul acesta facem un apel şi către aceste instituţii să revină la rolul constituţional în baza căruia acestea funcţionează Tot ce înseamnă abuz al judecătorilor şi procurorilor să fie anchetat de către organismele acestea cu rol contituţional pentru sancţionarea faptelor de corupţie, oriunde acestea se află şi în acelaşi timp pentru a proteja independenţa şi imparţialitatea instituţiilor din justiţie”, a cochis Turcan.

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea susţine că are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.că este suspect într-un dosar în care i se aduc acuzaţii de abuz în serviciu.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a cerut, joi, Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie să clarifice de urgenţă situaţia în ceea ce priveşte dosarul deschis pe numele fostului procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.