Camera Deputaţilor urmează să vacanteze locul de deputat al lui Liviu Dragnea
Legea recursului compensatoriu, pusă din nou în stand by. De ce a amânat-o PSD
Ultima Ora Politic

Legea recursului compensatoriu, pusă din nou în stand by. De ce a amânat-o PSD

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis să amâne dezbaterea pe proiectul de le de abrogare a legii recursului compensatoriu și de modificare a Codului Penal. Amânarea a fost solicitată de Doina Pană, deoarece nu au fost prezente instituțiile invitate să participe la dezbatere.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, cu 12 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și o abținere, amânarea dezbaterii privind proiectul legislativ de modificare a Codului Penal precum și pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Deputatul PSD Doina Pană, membru supleant în Comisie, a propus amânarea deoarece nu au fost prezenți specialiștii din instituțiile invitate.

„Eu vă propun amânarea acestei ședinței de Comisie care nu poate ajunge la o dezbatere reală atâta timp cât nu există specialiștii pe care să-i consultăm”, a declarat aceasta.

Președintele Comisiei, Nicușor Halici, a anunțat că deputații juriști se vor întruni săptămâna viitoare. Halici a spus că va reitera invitația Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Administrația Națională a Penitenciarelor și a agentului guvernamental la CEDO pentru a prezenta soluții.

Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia Juridică, a precizat că în ședință au fost mai multe declarații politice decât o dezbatere propriu-zisă.

„Am solicitat abrogarea legii recursului compensatoriu, legii 169/2017, și modificarea legii privitoare la executarea pedepselor privative de libertate și a Codului Penal, în așa fel încât să nu se mai întâmple ce vedem în prezent. Există o recrudescență vădită a fenomenului infracțional în România. Se pare că nu-i preocupă câtuși de puțin, eventual în declarații publice la unele posturi de televiziune, pe cei care acum ne guvernează. N-am putut dezbate astăzi. Totul s-a desfășurat în niște condiții ostile. Au fost mai mult niște declarații politice decât o dezbatere în această comisie”, a afirmat Cupșa.

„Scopul acestei amânări este de a permite eliberarea din penintenciare în continuare, pe o anumită perioadă de timp, și a altor condamnați penali”, a mai declarat liberalul.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că exceptarea unor categorii de infractori sau unei categorii de fapte sunt măsuri „de avarie”.

„Se poate pune problema unei discriminări față de alte categorii, pentru că toți aceștia sunt oameni. Dacă pornești de la premisa că fundamnetul elgii a fost acela al respectării drepturilor omului, astfel încât nimeni să nu fie supus unor condiții mefavorabile, da, poate fi vorba de discriminare”, a mai afirmat Ion.

În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins solicitările PNL și USR de dezbatere a proiectului de lege care abrogă recursul compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit actului normativ, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei privind respingerea inițiativelor PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției, că măsura de interzicere a amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituției. Curtea Constituţională a respins pe 18 iulie iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.

PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.