DECLARAȚII ULUITOARE despre Colectiv la audieri. ”Nu am discutat un plan de evacuare”
Legea privind declararea zilei de 30 octombrie ca „Ziua pacientului ars”, un omagiu pentru tragedia de la Colectiv
Ultima Ora Politic Social

Legea privind declararea zilei de 30 octombrie ca „Ziua pacientului ars”, un omagiu pentru tragedia de la Colectiv

Parlamentul României, cu Camera Deputaților for decizional, a adoptat aproape în unanimitate proiectul de lege ce prevede declararea zilei de 30 octombrie „Ziua pacientului ars”. Este o inițiativă legislativă propusă de către Comisia de pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, ce se constituie într-un omagiu pentru victimele exploziei de la Clubul Colectiv din Capitală, în apropierea comemorării a patru ani de la această cumplită tragedie.

De asemenea, această zi va atrage atenția asupra a ceea ce Guvernul și Parlamentul mai au de îmbunătățit în ceea ce privește tratamentul pacienților arși din România, capitol la care încă mai avem probleme, în ciuda progreselor din ultimii ani.

„Ziua pacientului ars” va fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii, apariţiei şi îngrijirilor necesare pacientului ars, Ministerul Sănătăţii fiind desemnat responsabil cu coordonarea activităţilor dedicate acestei zile.

Tragedia produsă la Clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015, a fost cutremurătoare, 64 persoane decedate şi 163 rănite, fiind cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident la nivel național după 1989. Nefericitul eveniment a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile pentru internarea şi îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare proiectivă pentru pacienţii cu arsuri. Amploarea şi complexitatea cazurilor înregistrate în drama de la Colectiv a determinat Guvernul să dispună plata tratamentului în străinătate al persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată.

Guvernul PSD a demarat în ultima perioadă demersurile concrete privind construirea a patru centre destinate tratării marilor arşi şi, în paralel, au fost începute procedurile de achiziţie pentru dotarea cu echipamente specifice a centrelor existente din Timişoara şi laşi. Doar în anul 2017, Ministerul Sănătăţii a plătit peste 500.000 euro pentru 23 de pacienţi care au suferit arsuri în incendiul de la Colectiv şi care încă se află sub tratament.

Evident, a existat un impactul emoţional asupra pacientului ars, unul de deosebit de puternic, care se manifestă și acum, la aproape patru ani de la întâmplarea zguduitoare din 30 octombrie 2014. În aceste condiții, Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a consfințit ca suferinţa şi costurile considerabile ale acestor pacienți și ale familiilor acestora să fie cât de cât diminuate, măcar din punct de vedere moral și emoțional, prin declararea acestei zile ca Ziua pacientului ars. Sunt convinsă că va fi o zi de dezbateri constructive între toți factorii decizionali din sănătate, împreună cu asociațiile de pacienți și ONG-urile de profil, pentru ca împreună să găsim cele mai bune soluții privind tratarea și salvarea pacienților arși în perioada imediat următoare, a declarat într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PSD Carmen Holban.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii