Marile companii încep lupta pentru ENERGIE în Mediterană. Secretul ”Bazinului Levantin”, ”primăvara araba” și conflictul din Siria
Ultima Ora Politic

LEGEA OFFSHORE- STRATEGIE SUSTENABILĂ DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ

Legea offshore- strategie sustenabilă de dezvoltare economică

În declarația sa politică: ,,Prin adoptarea legii offshore – una dintre măsurile de prioritate națională din Programul de guvernare 2017-2020 -,  România demonstrează în anul Centenarului că are capacitatea de a-și crea strategii sustenabile de dezvoltare economică, susținută miercuri, 31 octombrie, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu salută adoptarea legii offshore, una dintre măsurile Programului de guvernare 2017-2020.

,,România este o țară cu importante resurse ale solului și subsolului, iar valorificarea  acestora reprezintă o modalitate sustenabilă de creștere a produsului intern brut și a veniturilor țării noastre. Adoptarea legii offshore miercuri, 24 octombrie, – una dintre cele mai importante legi din ultimele decenii – reprezintă garanția că coaliția de guvernare demonstrează continuitate în îndeplinirea angajamentelor asumate de a duce țara noastră pe drumul dezvoltării. Proiectul iniţiat de Guvernul României se referă la cadrul legislativ de implementare a operaţiunilor petroliere offshore de către titularii de acorduri petroliere. Unele dintre cele mai importante aspecte ale legii adoptate, și care cu siguranță vor aduce modificări economice favorabile României, sunt: obligativitatea tranzacționării a cel puțin 50% din gazele exploatate pe teritoriul țării și minimum 25% din personal să fie de pe teritoriul României“.

Claudiu-Augustin Ilișanu menționează în continuare: ,,Cu privire la taxele achitate de companii statului român, proiectul de lege prevede ca titularii de acorduri petroliere din perimetrele offshore beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă și de pragurile de producţie brută aferente cotelor la data intrării în vigoare a legii. Această formulă cu un obiectiv strategic clar, îi va motiva pe investitorii din domeniul exploatării gazelor naturale să se extindă în această zonă cu potențial pentru România; investitorii vor avea dreptul la o deducere de 30% din impozitul pe venitul suplimentar.

Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unor procente de calcul, obținute după caz din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru calculul redevențelor. Practic prin aceste praguri suplimentare de impozitare, stabilite prin studii de predictibilitate, se asigură că indiferent de interesele piețelor pentru gaze acestea vor fi întotdeauna cumpărate la un preț bun“.

 

Claudiu-Augustin Ilișanu conchide: ,,Un alt aspect de valență strategică al legii offshore este acela că  România va exporta mai puțin, ceea ce îi va asigura independența energetică, devenind una dinte puținele țări europene care s-ar putea mândri cu acest statut. Cu aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în Marea Neagră, România are capacitatea de a-și continua dezvoltarea internă și a-și extinde infrastructura atât cea de exploatare cât și cea de transport, măsuri care vor genera la rândul lor creşterea standardului de viaţă al cetăţenilor“.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii