Toader îi declară război lui Dragnea. „Nu voi mai rămâne în stare de pasivitate”
Ultima Ora Justiție Politic

Legea lui Tudorel Toader dedicație pentru Liviu Dragnea. Vezi ce vorbea acesta cu subalternii în campania electorală din 2012

Legea lui Tudorel Toader dedicație pentru Liviu Dragnea. Vezi ce vorbea acesta cu subalternii în campania electorală din 2012

Toți politicienii condamnați de Justiție ar putea beneficia de ordonanța de urgență privind revizuirea sentințelor ”date pe nedrept” în baza protocoalelor Parchet-SRI sau a unor interceptări ”nelegale”, anunțate de ministrul Justiției Tudorel Toader, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Aceasta întrucât, până la decizia 51 a CCR din februarie 2016, toate interceptările Justiției erau făcute prin SRI, desemnată Autoritate unică în materie. Decizia CCR a interzis însă ca SRI sa mai ajute Justiția să facă probe. E vorba de interceptări și filaje.

Judecătorul CSM Bogdan Mateescu îl contrazice însă pe ministrul Justiției și îi arată o decizie a CCR de anul trecut potrivit căreia se interzice legiuitorului să supună sentințele judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Și magistratul Cristi Danileț, fost membru CSM, susține punctul de vedere al judecătorului Mateescu.

”Orice student la Drept află în anul întâi că motivul de nulitate trebuie să existe în momentul efectuării actului, nu să apară ulterior. Or, potrivit Codului de procedură penală valabil până în 2016, procurorul putea să apeleze la serviciile de informații pentru aspecte tehnice când nu avea mijloace de interceptare sau filaj. Deci, este legală luarea unor asemenea măsuri până la publicarea deciziei CCR din 2016. Dosarele de care vorbește domnul ministru sunt închise acum, întrucât hotătârile judecătorești sunt definitive. Asta înseamnă că ele nu mai pot fi redeschise pe calea extraordinară de atac numită revizuire decât pentru motive apărute ulterior. Or, nu pot fi inventate cazuri de revizuire noi decât pentru dosare…noi”, arătat magistratul Danileț pe o rețea de socializare.

Deocamdată însă nu este foarte clar cum va arăta ordonanța lui Tudorel Toader. El a promis că va veni cu o soluție ”după concedii”, cel mai probabil la începutul lui septembrie. Dacă totuși varianta ministrului va sta în picioare, inclusiv la Curtea Constituțională, miza cea mai mare ar în cazul liderului PSD Liviu Dragnea. Surse judiciare au explicat G4media că, în baza ordonanței lui Tudorel Toader, Dragnea ar putea cere revizuirea sentinței definitive de 2 ani cu suspendare primite în dosarul Referendumul. Deși cu suspendare, condamnarea l-a încurcat foarte tare pe liderul PSD întrucât nu a putut ocupa fotoliul de premier și a constituit agravantă în cazul celei de a doua condamnări primite în dosarul angajărilor fictive, 3 ani și 6 luni cu executare.

Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea în baza ordonanței Tudorel Toader întrucât dosarul Referendumul abundă de probe realizate cu SRI. De exemplu aceste interceptări autorizate de Înalta Curte de Casație și Justiție atașate în rechizitoriul din dosarul Referendumul.

”Prin exploatarea unor mandate de interceptare emise de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost identificate convorbiri telefonice între persoane din judeţul Teleorman şi Nicolae-Liviu Dragnea, care atestă săvârşirea faptelor incriminate de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (folosirea influenței de lider de partid – n.r.).
(…)
În ziua de 29.07.2012, orele 20:38:57, Boboc Valentin Gabriel este contactat de înv. Nicolae-Liviu Dragnea, aflat la postul telefonic (….), prilej cu care se poartă următorul dialog:
Boboc Valentin Gabriel: Da, să trăiţi!
Liviu-Nicolae Dragnea: Băi … Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria … (Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%).

Boboc Valentin Gabriel: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici … din casă în casă o iau …
Liviu-Nicolae Dragnea: Aşa!

Boboc Valentin Gabriel: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară.
Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe …

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile!
Liviu-Nicolae Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş?

Boboc Valentin Gabriel: Da, şefu’, toți îi am peste tot.
Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii?

Boboc Valentin Gabriel: Aicea … îi certai niţel, asta făceam când m-aţi sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la ţară şi le-am zis să-i adune pe toţi de la ţară (n.n.: cu referire la militanţii liberali) că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toţi încoace, în oraş.
Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraş, mă!

Boboc Valentin Gabriel: Păi, asta … şi că zise că îi aduce pe toţi în oraş acuma.
Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine!”, se arată în rechizitoriul DNA semnat de procurorul Lucian Papici.

În același act de acuzare sunt înșiruite măsurile de supraveghere luate de DNA cu ajutorul SRI împotriva lui Liviu Dragnea.
”Ca urmare a solicitării D.N.A. – Secția de Combatere a Corupției nr. 280/P/2012, formulate la data de 03.09.2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, în dosarul 20/2012, Încheierea nr. 66 din 03.09.2012 prin care a admis cererea de interceptare și înregistrare a convorbirilor și comunicărilor efectuate telefonic, în mediu ambiental, luare de imagini, localizare și urmărire GPS fiind emise autorizațiile cu numerele de la 579 la 606, astfel:
1.) DRAGNEA NICOLAE LIVIU – autorizația nr. 579/03.09.2012 emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 20/2012, (convorbiri telefonice – telefon nr. de apel– (….), pe o perioadă de 30 de zile cu începere de la 03.09.2012 până la 02.10.2012 inclusiv)”, este un astfel de exemplu.

Ce ordonanță pregătește Tudorel. Ministrul Justiţiei a anunţat miercuri seara, la Antena 3, că va propune în Guvern adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să dea posibilitatea celor care au fost condamnaţi “pe nedrept”, în baza protocoalelor secrete sau a unor interceptări nelegale, să solicite unui judecător revizuirea sentinţei.

  • “Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive, în baza art. 453 din procedura penală. Ce înseamnă? Să-i dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X, care se crede condamnat pe nedrept, a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol, de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi ce facem? Să căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa. Pe de altă parte, să-i dăm încredere românului condamnat sau necondamnat că justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia”, a spus Toader.

Tudorel Toader a explicat că cineva care a fost condamnat definitiv, pe baza unui protocol sau interceptări nelegale, are şansa ca dosarul să fie văzut de un judecător pentru a spune dacă procesul său poate fi revizuit.

“OUG va dispune posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunţată pe baza celor două elemente. Judecător care să spună: ‘da, admite şi trimite cauza spre rejudecare’, judecător care să spună: ‘nu, nu e vorba de interceptări nelegale, protocoale, se respinge’”, a adăugat Toader.

Întrebat ce înseamnă “interceptările nelegale”, Toader a spus: “Interceptări făcute de SRI şi folosite de procuror în fapte de drept comun, fapte care nu au legătură cu securitatea, siguranţa naţională”.

El a explicat că va propune această ordonanţă de urgenţă în scurt timp, “după ce se termină concediile”.

Un judecător membru CSM îl contrazice pe ministrul Justiției. Magistratul Bogdan Mateescu de la CSM a publicat azi pe o rețea de socializare un fragment dintr-o decizie CCR de anul trecut prin care se interzice legiuitorului să supună sentințele judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. E vorba de decizia CCR nr. 377/2017.

“Legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Aceeași regulă se aplică atât căilor ordinare, cât și extraordinare de atac, ambele categorii de căi de atac urmând să își păstreze aceeași configurație juridică de la data stabilită drept reper de către legiuitor.

Prin urmare, eliminarea unui motiv de revizuire sau adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată”, este fragmentul din decizia CCR semnalată de judecătorul Mateescu.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.