CSM l-a numit șef pe Ioan Șandru, procurorul care se ocupă de dosarul casei lui Iohannis
Ultima Ora Breaking News Justiție Politic

Lege în Parlament. Gata cu pensionarea anticipată a magistraților. Corupții nu mai scapă

Senatorul PNL Alina Gorghiu a depus, în procedură de urgență la Camera Deputaților, un proiect de lege care prevede amânarea până la 1 ianuarie 2021 a intrării în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraților. Termenul în prezent este 2020.

„Ieri (miercuri – n.r.), PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluționate într-un termen rezonabil…”, a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.

Alina Gorghiu ANUNȚĂ pregătirea unei moțiuni de cenzura împotriva Guvernului. ”Când mizăm pe un număr suficient de voturi”

Liberalul a adăugat că „Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”.

„Articolul V din Ordonanța de urgență a Guvernuuli nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr. 874 din 16 octombrie 2018, se modifică și va avea următorul cuprins: „Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, arată proiectul de lege depus la Parlament.

Potrivit expunerii de motive, trebuie ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, iar proiectul își propune să facă acest lucru.

„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanțelor judecătorești și al parchetelor, a fost expus și în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii și magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casați e și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, permite pensionarea chiar și între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunțarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcționării instanțelor judecătorești și a parchetelor”, arată inițiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienței sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate.

Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, și anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor precizate mai sus până la 1 ianuarie 2020, termen nerezonabil pentru a determina efectele pe care norma le-ar produce asupra bunei funcționrăi a autorității judecătorești. Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea termenului de intrare în vigoare a dispozițiilor menționate, pentru a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, dar și de situația de fapt existentă în cadrul autorității judecătorești, referitoare la numărul insuficient de magistrați”, conchide sursa menționată.

Inițiativa legislativă a Alinei Gorghiu este susțintă de alți 44 de liberali,relatează mediafax.ro.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.