Papa Francisc din nou îm spital
Papa Francisc din nou îm spital
Ultima Ora Politic Social

La Blaj, Papa Francisc va sta pe un fotoliu făcut din gratiile închisorilor politice comuniste

Duminică, în a treia zi a vizitei sale în România, Papa Francisc ajunge la Blaj, unde va avea loc Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.  

Conform programului oficial al vizitei, Papa Francisc va decola la ora 9:00 din București spre Sibiu.

La ora 9:40, avionul va ateriza la Sibiu, de unde Suveranul Pontif va ajunge apoi la Blaj cu elicotperul.

ora 11:00, este programată Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România, pe Câmpia Libertății din Blaj.

Tot acolo, Suveranul Pontif va rosti și o predică. La ceremonie vor fi prezenți și președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă.

, la ora 13:25, prânzul împreună cu suita papală, iar la ora 15:45, Papa Francisc se va întâlni cu comunitatea romă din Blaj.

Întâlnirea dintre Suveranul Pontif şi etnicii romi va avea loc într-o biserică finalizată recent, construită pe locul unei foste mori în doar trei luni, în cartierul „Barbu Lăutaru”, unde locuieşte cea mai mare parte din această comunitate, ce reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului Blaj.

„Va fi o întâlnire la bisericuţa din cartierul ‘Barbu Lăutaru. Oamenii sunt pregătiţi. Am înţeles că pregătesc şi un program artistic”, a afirmat primarul Gheorghe Valentin Rotar. Edilul a adăugat că la întâlnire „lucrurile o să decurgă natural, fără regie”.

Rotar a declarat că interesul pe care Papa Francisc îl manifestă, prin această întâlnire, faţă de minoritatea romă din Blaj îi întăreşte strategia pe care a demarat-o în urmă cu mai mulţi ani, respectiv aceea de a integra romii din oraş.

La ora 17:20, are loc ceremonia de rămas bun la Aeroportul din Sibiu, iar la ora 17:30, Papa Francisc va părăsi România cu avionul.

La Blaj, Papa Francisc va sta pe un fotoliu alb făcut din stejar cu gratiile închisorilor prinse în brațele laterale. Acest lemn a fost adus de la pușcăriile Sighet și Gherla, locul supliciului episcopilor martiri si a sute de mii de români întemnițați de regimul comunist. Acest tron arhieresc cu puternice semnificații spirituale și simbolice a fost realizat special pentru Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.

La Blaj sunt așteptate, duminică, peste 50.000 de persoane. În oraș, au fost impuse restricții de circulație în zona centrală a Blajului și pe traseul vizitei Sanctității Sale, începând cu data de 1 iunie, ora 19.00 și până în 2 iunie, ora 18.00.

Astfel, se restricționează accesul cu mijloace auto pe străzile Clujului, Morii, Iazului, Parcului, Iuliu Maniu, Eroilor, Avram Iancu, Popa Șapcă, Republicii, Nicolae Bălcescu, Tudor Vladimirescu – pană la bariera cu calea ferată – magistrala 300, Aurel Vlaicu – parțial de la intersecția cu strada Iuliu Maniu până la bariera cu calea ferată-magistrala 300, Ioan Lemeny, Câmpul Libertății, Andrei Șaguna, Piața 1848, Astra, Timotei Cipariu, Mitropolit Vancea inclusiv accesul pe Podul Veza și Petru Pavel Aron.

Pentru pelerini vor exista și parcări speciale, astfel:

– direcția Târgu Mureș – pentru autocare se organizează locuri de  parcare în Blaj, pe strada Simion Bărnuțiu – drumul de acces spre rampa de transfer/punctul de colectare deșeuri; pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcția Târgu Mureș au la dispoziție zonele de parcare din Blaj, zona carter Hula

– direcția Sibiu – pentru autocare se organizează locuri de  parcare în Blaj, pe strada Gheorghe Barițiu – zona industrială I.A.M.U; pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcția Sibiu au la dispoziție zonele de parcare din Blaj – cartierele Mănărade, Veza, Ciufud, și Tiur

– direcția Alba Iulia – pentru autocare se organizează locuri de parcare în Blaj, pe strada Clujului – zona teren viran /pășune stație carburant Lukoil; pelerinii care sosesc cu autoturisme din direcția Alba Iulia au la dispoziție zonele de parcare din Blaj – cartierul Petrisat, zona industriala Bosch. Citeşte întreaga ştire:A treia zi a vizitei Papei Francisc în România. Suveranul Pontif ajunge duminică la Blaj. Programul vizitei și informații utile pentru pelerini.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.