Lovitură pentru Guvernul Dăncilă. Iohannis le face guler bugetul pe 2019
Ultima Ora Economic Politic

Klaus Iohannis solicitat să retrimită la Parlament Legea off-shore. Sunt în joc miliarde de euro pentru România

Klaus Iohannis solicitat să retrimită la Parlament Legea off-shore. Sunt în joc miliarde de euro pentru România

Deputatul Nicuşor Dan solicită preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită la Parlament Legea off-shore, pentru a creşte procentul de câştig al României din exploatarea gazelor din Marea Neagră, considerând că actul normativ a fost adoptat fără o dezbatere reală, fără studii de impact şi calcule. 

Klaus Iohannis solicitat să retrimită la Parlament Legea off-shore. Sunt în joc miliarde de euro pentru România 1
Nicușor Dan 

„Legea off-shore a fost adoptată de Parlament fără o dezbatere reală, fără studii de impact şi fără calcule concrete care să arate cât câştigă exact statul român din exploatarea gazelor din Marea Neagră. Toate calculele făcute până în prezent se bazează pe estimări de preţuri, costuri cu forţa de muncă, cantitate şi putere calorică, făcute de companiile interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. Avem nevoie de un studiu făcut de statul român, cu estimarea rezervelor din Marea Neagră, costul cu exploatarea, cu forţa de muncă. Fără acest studiu nu se poate negocia serios cu companiile”, a afirmat miercuri Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă, conform agerpres.ro.

Acesta este de părere că trebuie realizat şi un studiu în privinţa regimului de taxare în alte ţări.

„Solicit preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită legea în Parlament, pentru a creşte procentul de câştig al României şi pentru a avea dezbaterea pe care nu am avut-o în Parlament la momentul votului. Miza e una importantă: e vorba de miliarde de euro care aparţin statului român”, a spus Nicuşor Dan.

El a apreciat că legea votată în Parlament împarte câştigul între stat şi companii, în proporţie de circa 50-50%, în condiţiile în care alte ţări obţin câştiguri între 60-80%.

„Spre exemplu, în Norvegia statul câştigă 78% din profit, iar în Marea Britanie – 59% din profit. Nu cred că statul român este atât de bogat încât să îşi poată permite să fie generos cu companiile care vor să exploateze gazul din Marea Neagră. De aceea, repet, e nevoie de un studiu serios, comandat de statul român, care să arate cum taxează alte state veniturile obţinute din exploatarea gazelor naturale. În acest sens, solicit preşedintelui Klaus Iohannis să returneze Legea off-shore în Parlament pentru a decide în cunoştinţă de cauză, în baza unor studii şi estimări solide, şi nu pe ordine politice venite de la partid”, a mai spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a prezentat câteva calcule făcute personal privind câştigurile estimate pentru statul român în baza Legii off-shore votată în Parlament, menţionând că datele arată că profitul României ar fi de 50 la sută şi, în funcţie de cum evoluează parametrii, poate şi mai mic. „Pentru acest set de date am solicitat Departamentului Legislativ din Camera Deputaţilor să facă un studiu comparativ cu legi din Marea Britanie, Norvegia, Israel, Olanda, Noua Zeelandă”, a precizat Nicuşor Dan.

În 9 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore. În 24 iulie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că este posibil ca Guvernul să emită o ordonanţă referitoare la legea offshore, care să definească fără echivoc valoarea investiţiilor şi modul cum se deduc acestea.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.