Iohannis îl urechează pe Dragnea: ”Mi se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu președintele României”
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis participă la Consiliul European. Situația românilor din Marea Britanie e pe agendă

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 21-22 martie a.c., la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Subiectele aflate pe agenda de discuții a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creștere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relațiile externe ale Uniunii Europene (UE), dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai a.c. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Cu privire la subiectele economice, liderii statelor membre vor face o evaluare a situației economice actuale. Discuțiile referitoare la Piața Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerț în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

În acest context, Președintele României va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcția consolidării și aprofundării Pieței Unice în toate dimensiunile sale. De asemenea, ținând cont de dezvoltarea accentuată a domeniului digital, Președintele Klaus Iohannis va sublinia că o piață digitală puternică este esențială pentru menținerea poziției Europei ca una dintre cele mai importante economii din lume.

Referitor la schimbările climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris şi vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre relațiile Uniunii Europene cu China în pregătirea Summitului UE – China din 9 aprilie a.c.

În ceea ce privește combaterea dezinformării, Președintele României va evidenția faptul că lupta împotriva acestui fenomen este esențială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect.

Liderii europeni vor aborda, de asemenea, cele mai recente evoluții privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum și opțiunile pentru perioada viitoare. Președintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar țara noastră, în calitatea de Președinție la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, Președintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menținerii unității UE27 în cadrul acestui proces.

Joi, 21 martie a.c., Președintele României va participa la Conferința anuală transatlantică organizată de Camera de Comerț Americană din Uniunea Europeană (AmCham EU). Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța deosebită a cooperării transatlantice în promovarea libertății și prosperității pe cele două continente. Alături de componenta de securitate, cooperarea strategică dintre UE și SUA, la nivel economic, comercial, dar și tehnologic, reprezintă un element esențial al sustenabilității creșterii economice, precum și baza consolidării competitivității internaționale a țărilor noastre.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.