Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe șeful Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție
Klaus Iohannis a semnat. Ce decrete a acceptat Președintele
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis numiri IMPORTANTE. Ce nume sonore sunt pe listă

Klaus Iohannis numiri IMPORTANTE. Ce nume sonore sunt pe listă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 octombrie a.c., decretul privind numirea unor membri în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, informează Administrația Prezidențială.

Ion Leonida Horia Caramitru;

Radu Filipescu;

Nicoleta-Lorena Giurcanu (Matei);

Teodor Doru Mărieş;

Florian Răzvan-Mihalcea;

Dan Voinea.

1. Domnul Ion Caramitru este actor, regizor, președinte al UNITER și director al Teatrului Național din București. S-a remarcat ca oponent al regimului comunist, fiind una dintre figurile centrale ale Revoluției Române din decembrie 1989. Pe data de 22 decembrie 1989, a anunțat, în direct, la Televiziunea Română, fuga soților Ceaușescu și căderea regimului comunist.

2. Domnul Radu Filipescu a fost disident anticomunist, în perioada 1983-1986 fiind închis pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste. După Revoluția Română din decembrie 1989, a fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social şi preşedinte în perioada 1998 – 2012, membru fondator al APADOR-CH, membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Revoluţionarilor fără Privilegii. Este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic București.

3. Doamna Nicoleta-Lorena Giurcanu (Matei) a ieși în stradă, în decembrie 1989, la vârsta de 14 ani, alături de tatăl și fratele său pentru a scanda lozinci împotriva regimului comunist. A fost arestată și bătută cu brutalitate, fiind trimisă ulterior, alături de fratele ei, într-o casă de corecție unde a fost supusă unor tratamente umilitoare.

4. Domnul Teodor Mărieș este președintele Asociației 21 Decembrie 1989. În decembrie 1989, s-a aflat în stradă, militând împotriva regimului comunist. S-a implicat activ pentru continuarea cercetărilor în dosarele Revoluției și Mineriadei, a luptat pentru drepturile revoluționarilor și a făcut greva foamei pentru Legea Imprescriptibilității Crimei și Legea Lustrației.

5. Domnul Florian Răzvan-Mihalcea este, în prezent, președintele Societății Timișoara, asociație înființată de un grup de intelectuali timișoreni, participanți la Revoluția din decembrie 1989. A fost unul dintre inițiatorii „Proclamației de la Timișoara” și una dintre persoanele care au făcut presiuni pentru adoptarea unei legi a lustrației.

6. Domnul Dan Voinea, general și magistrat român, a fost procuror în procesul Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu. A instrumentat Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 și Dosarul Revoluției din decembrie 1989.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.