Klaus Iohannis decizie de ultimă oră în cazul lui Tudorel Toader. Viorica Dăncilă și Dragnea sunt în corzi
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis Mesaj de Ultimă oră pentru Tudorel Toader. ”Independența justiției române este pusă la grea încercare”

Klaus Iohannis Mesaj de Ultimă oră pentru Tudorel Toader. ”Independența justiției române este pusă la grea încercare”

Președintele României Klaus Iohannis spune că traversăm o perioadă în care independența justiției române este pusă „la grea încercare”.

O Românie educată este o țară care se îngrijește de viitorul cetățenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei față de natură și protejarea mediului.

 „În ultimii 15 ani, Federația Coaliția Natura 2000 a apărat și promovat, în mod constant, patrimoniul natural unic al țării noastre, iar organizarea Galei «Regăsește România» îmi oferă prilejul de a vă felicita pentru efortul susținut, inclusiv prin evenimente precum cel de astăzi. Vreau să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care vă sunt alături și care contribuie activ la menținerea și valorificarea sustenabilă a resurselor noastre naturale.

România este, fără îndoială, excepțională și datorită diversității naturii și a bogăției resurselor naturale, lucruri cunoscute și apreciate peste tot în lume. România se numără printre puținele țări de pe continent în care mai există păduri virgine, arbori seculari, peisaje de o frumusețe ieșită din comun, specii de animale rare și habitate dispărute din alte regiuni ale Europei. Prezervarea acestor moșteniri neprețuite trebuie să devină o prioritate pentru stat, pentru societate și pentru cetățean deopotrivă.

Dacă imediat după căderea comunismului natura nu era o temă care să preocupe societatea românească, după anii 2000 lucrurile au început să se schimbe.

După aderarea României la Uniunea Europeană, prin hotărârea și angajamentul unor oameni care au înțeles importanța acestui patrimoniu natural unic, am reușit ca în prezent  aproximativ 25% din suprafața țării să reprezinte arii naturale protejate. Astăzi, mediul a devenit o preocupare constantă deopotrivă pentru specialiști, iubitori de natură, pentru organizații neguvernamentale și simpli cetățeni. Este încurajator faptul că tinerii sunt parte a acestui efort consistent de a salva natura. Ei ne oferă tuturor un imbold în plus pentru a-i ajuta să reușească.

De asemenea, tot prin determinare și angajament, probleme precum cea a gestionării eficiente a ariilor protejate sau cea a diversificării responsabile a serviciilor ecologice și de mediu asociate au ajuns pe agenda publică, invitând la crearea unei viziuni comune.

În tot acest proces, sectorul neguvernamental a exercitat întotdeauna un rol deosebit de important. Numeroase organizații ale societății civile au participat în mod constant și activ la declararea unor zone drept arii naturale protejate, au oferit sprijin entităților care asigură managementul acestor zone, au monitorizat și amendat frecvent derapajele legislative cu efecte devastatoare asupra biodiversității. Evoluțiile din domeniu, care nu au fost lipsite de intensitate ori de conflicte, ne-au dovedit că dialogul deschis și cooperarea dintre organismele guvernamentale și societatea civilă sunt esențiale, iar colaborarea trebuie să stea la baza elaborării și implementării politicilor guvernamentale.

În mod evident, deși există un progres semnificativ în această direcție, încă mai sunt chestiuni nerezolvate. Schimbările mult prea frecvente de la conducerea instituțiilor, modificările legislative lipsite adesea de predictibilitate, viciile de transparență, absența unei strategii de management a ariilor naturale protejate, lipsa unor priorități și obiective clare, nevoia de coerență și continuitate în domeniu, precum și finanțarea insuficientă reprezintă neajunsuri care îngreunează sau limitează anumite proiecte, direcții sau strategii.

Natura, în ansamblul ei, nu trebuie percepută ca un dat definitiv, ci trebuie prețuită și îngrijită continuu de către noi toți.

Îmi doresc ca respectul față de natură, conștientizarea nevoii de a conserva biodiversitatea și de a proteja mediul să devină preocupări fundamentale ale cetățenilor țării noastre. În același timp, educarea tinerei generații și informarea sunt extrem de importante, întrucât o Românie educată este o țară care se îngrijește de viitorul cetățenilor ei inclusiv prin cultivarea dragostei față de natură și protejarea mediului.

Pentru generațiile următoare, avem responsabilitatea de a nu le priva de un mediu bogat, unic și sănătos. De aceea, o strategie pe termen lung oferă șansa posterității de a se bucura de toate frumusețile unice cu care România a fost înzestrată.

Sunt încrezător că acest eveniment reprezintă un moment cheie spre o mai bună comunicare și colaborare între instituțiile statului, organizațiile neguvernamentale, mediul academic, mediul de afaceri, actorii și decidenții cu preocupări și atribuții în domeniu. Sper că împreună veți găsi soluțiile potrivite pentru a păstra în România această oază magică de frumusețe naturală!”, spune Iohannis.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.