Iohannis, declarație uluitoare în fața europenilor. Ce a spus despre Liviu Dragnea
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis, întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, Nguyễn Xuân Phúc

Primirea de către Președintele României,Klaus Iohannis, a Prim-ministrului Republicii Socialiste Vietnam,  Nguyễn Xuân Phúc

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 15 aprilie a.c., pe Prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, domnul Nguyễn Xuân Phúc, aflat în vizită în România.

În cadrul convorbirilor, au fost discutate teme de interes comun privind stadiul și perspectivele cooperării tradiționale în plan bilateral și multilateral, în cadrul organizațiilor internaționale, al dialogului Uniunea Europeană-Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la Reuniunea Asia-Europa (ASEM) și la ONU. Totodată, au fost abordate aspecte de actualitate aflate pe agenda internațională și regională.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru agenda densă de contacte politice din ultimii ani dintre cele două state, apreciind caracterul simbolic al vizitei în România a Premierului Nguyễn Xuân Phúc, în contextul aniversării, anul viitor, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Vietnam.

De asemenea, Președintele României a evidențiat că Vietnam este unul dintre partenerii economici tradiționali ai țării noastre în Asia de Sud-Est, încurajând valorificarea potențialului economic dintre cele două state, prin demersuri de natură să crească volumul schimburilor comerciale și să echilibreze balanța comercială. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat organizarea Forumului de afaceri, în contextul vizitei înaltului demnitar vietnamez, cu sprijinul Camerelor de Comerț și Industrie din România și Vietnam, încurajând deopotrivă și valorificarea instrumentelor existente pe linie guvernamentală, precum Comisia Mixtă de Cooperare Economică.

Totodată, Președintele României a asigurat cu privire la angajamentul țării noastre, în calitate de stat membru deținător al Președinției Consiliului UE, de a contribui la semnarea, cât mai curând posibil, a Acordului de Liber Schimb și a Acordului privind Protecția Investițiilor UE-Vietnam, instrumente care pot stimula inclusiv dinamizarea cooperării comercial-economice dintre România și Vietnam.

Cei doi înalți demnitari au abordat și oportunitățile de cooperare în cadrul Asia-Europe Meeting (ASEM), partea vietnameză fiind invitată să participe la Reuniunea Miniștrilor Educației ASEM și Conferința Rectorilor și Forumul Studenților ASEF, evenimente organizate în România, în luna mai a acestui an.

Prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam a mulțumit pentru sprijinul acordat de România țării sale, exprimând, totodată, încredere cu privire la progresul care poate fi realizat în timpul mandatul Președinției române la Consiliul UE în ceea ce privește semnarea Acordului de Liber Schimb și a Acordului privind Protecția Investițiilor între UE și Vietnam, evidențiind că acestea pot contribui inclusiv la dezvoltarea cooperării româno-vietnameze.

Premierul Nguyễn Xuân Phúc a subliniat aprecierea pentru cooperarea bilaterală dezvoltată în domeniile comercial-economic, educație, cultură, precum și pe piața forței de muncă, menționând rolul de liant pe care îl are comunitatea de experți și profesioniști români care activează pe piața de muncă vietnameză, respectiv cei aproximativ 5.000 de specialiști vietnamezi care s-au format în mediul universitar din România.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.