Klaus Iohannis, întrevedere cu Ministrului de stat pentru Cultură şi Mass-media din Republica Federală Germania
Ultima Ora Politic Prezidențiale 2019

Klaus Iohannis, întrevedere cu Ministrului de stat pentru Cultură şi Mass-media din Republica Federală Germania

Primirea Ministrului de stat pentru Cultură şi Mass-media din Republica Federală Germania, Monika Grütters, și a Însărcinatului Guvernului Federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, domnul Bernd Fabritius

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit marți, 16 aprilie a.c., pe Ministrul de stat pentru cultură şi mass-media din cadrul Guvernului Federal german, doamna Monika Grütters, și pe Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, domnul Bernd Fabritius.

Președintele României a evidențiat relația bilaterală specială dintre cele două țări, definită de puternice legături interumane, de o cooperare economică și politică substanțiale, evaluări împărtășite și de partea germană.

Președintele Klaus Iohannis a evocat convingerea sa fermă că minoritatea germană din România, alături de diaspora română din Germania și de etnicii germani originari din România reprezintă un puternic liant între cele două țări, precum și un catalizator al cooperării bilaterale și la nivel european.

Ministrul de stat Monika Grütters a evocat aprecierea de care s-a bucurat mesajul pro-european al Președintelui României, pe care l-a susținut în cadrul ceremoniei de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, care a avut loc în luna ianuarie a.c., la Aachen.

Ministrul de stat pentru cultură şi mass-media a menționat importanța proiectelor desfășurate de Fundația Biserici Fortificate, patronată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și omologul german, domnul Frank-Walter Steinmeier, în sprijinul prezervării bisericilor fortificate din Transilvania, componentă importantă a patrimoniului minorității germane din România. În context, doamna Monika Grütters a evidențiat necesitatea asigurării în țara noastră a unui cadru adecvat, inclusiv din punct de vedere legislativ, care să contribuie în sens pozitiv la implementarea respectivelor proiecte. La rândul său, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța activității desfășurate de Fundație pentru prezervarea acestui patrimoniu cultural atât de important pentru România.

Cei doi interlocutori au discutat și despre importanța continuării promovării educației în limba germană în România, un sistem de educație de elită, care, pe lângă etnicii de limba germană, angrenează și un număr semnificativ de etnici români.

Însărcinatul Guvernului Federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, domnul Bernd Fabritius, a remarcat rolul benefic al Comisiei Interguvernamentale România-Germania pentru Etnicii Germani din România în consolidarea cooperării bilaterale și pentru conservarea identității și dezvoltarea economico-socială, atât a etnicilor germani din România, cât și a comunităților din care fac parte.

În contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, Președintele României a avertizat asupra efectului profund nociv generat de mesajele politicianiste populiste, anti-europene, xenofobe și care promovează un patriotism de fațadă. Totodată, în cadrul discuției a fost subliniată importanța prezervării independenței justiției într-un sistem democratic, compatibil cu valorile europene.

De asemenea, a fost abordată semnificația deosebită a Summitului de la Sibiu, din 9 mai 2019, pentru dezbaterea privind viitorul proiectului european.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.