Exclusiv. Au mințit bătrânii. PSD nu a indexat pensiile doi ani la rând, în mod ilegal. Cazul se află la Curtea Constituțională
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis, discurs incendiar la bilanțul Parchetului General. Tudorel Toader desființat de Președinte

Klaus Iohannis sprijină procurorii români și critică dur Guvernul Dăncil în cadrul bilanțului Parchetului General.

” 2018 a fost un an plin, cu multe provocari in care subiecte legate de domeniul justitiei au continuat sa faca agenda publica, sa fie in topul agendei publice din cauza insistentei obsesive a actualei majoritati de a interveni politic intr -un domeniu a carei independenta trebuie garantata. In anii 90, legiutorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de importanta deosebita de a reprezenta interesele generale ale societătii de a apara ordinea de drept. drepturile si libertatile cetatenilor, Aceasta misiune nu e una usoara, cu atat mai mult cu cat in ultimii doi ani atacurile la adresa procurorilor au devenit din ce in ce mai virulente. Când tocmai persoane care au interese directe sa scape de cercetari fac legi in justitie, atunci insasi temelia statului de drept e amenintata. Din pacate, dupa aproape 30 de ani de la regastigarea libertatii, in Romania inca exista politicieni cu reflexe autoritare care se considera indreptatiti sa isi acorde privilegii”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs dur la bilanţul Ministerului Public, lansând atacuri la adresa Parlamentului şi a Guvernului pe tema modificărilor legilor justiţiei.

„Guvernul insista in folosirea practicii abuzive a ordonanţelor de urgenta, care produc efecte dintre cele mai profunde si grave in interiorul sistemului de justitie. Afectarea carierei procurorului si judecatorului, tendinta tot mai evidenta de control politic asupra unor parchete, insistena de a spori puterile Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, in ciuda faptului ca forurile europene au criticat sever infiintarea acesteia, toate acestea reprezinta motive serioase de ingrijorare.

Transpunerea in legislatia nationala a recomandarilor MCV, Comisiei de le Venetia şi GRECO nu este facultativa. Statutul procurorul este sub asaltul unei autoritati politice care doreste supunerea profesiei.

In ciuda acestor lucruri, idealurile si normele care va ghideaza activitatea trebuie sa ramana aliniate la valorile societatii si la valorile europene”, a afirmat preşedintele.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.