Klaus Iohannis a primit vizita unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare 1
Klaus Iohannis, întâlnire cu ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis a primit vizita unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit marți, 27 august a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Filippos Kritiotis, ambasador agreat al Republicii Cipru, domnul Hassan Abouyoub, ambasador agreat al Regatului Maroc, domnul Abdullah Zawawi bin Tahir, ambasador agreat al Malaysiei, și doamna Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasador agreat al Republicii Estonia.

Președintele Klaus Iohannis a urat fiecărui ambasador bun-venit și succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens.

În cadrul discuției cu domnul Filippos Kritiotis, ambasadorul Republicii Cipru, Președintele României exprimat deschiderea deplină a țării noastre pentru aprofundarea și extinderea relațiilor bilaterale tradițional foarte bune. Ambasadorul Filippos Kritiotis a exprimat apreciere pentru poziția principială a României în dosarul cipriot. Cei doi interlocutori au căzut de acord că trebuie depuse eforturi suplimentare în domeniul economic, inclusiv al schimburilor comerciale dintre cele două țări. Totodată, au fost evocate ca domenii de colaborare de interes reciproc turismul, educația, agricultura, energia, precum și cooperarea la nivelul instituțiilor care gestionează relația cu diaspora din cele două țări.

Cu prilejul întrevederii cu domnul Hassan Abouyoub, ambasadorul Regatului Maroc, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat Marocul ca fiind un prieten tradițional al României, exprimându-și convingerea că, prin eforturi comune, relația bilaterală va continua să fie consolidată. În cadrul discuției, a fost discutată și relația Marocului cu Uniunea Europeană, ambasadorul Abouyoub apreciind modul în care România a abordat Vecinătatea Sudică pe durata Președinției Consiliului Uniunii Europene, în particular relația UE-Maroc.

În cadrul primirii domnului Abdullah Zawawi bin Tahir, ambasadorul Malaysiei, Președintele României a transmis interesul părții române de a imprima o nouă dinamică dialogului politic și schimburilor economice dintre cele două țări. În context, au fost reliefate oportunități de afaceri și investiții în domenii precum comerț, turism, IT. De asemenea, a fost abordată situația cetățenilor români condamnați în Malaysia pentru trafic de droguri.

Cu prilejul întrevederii cu doamna Ingrid Kressel Vinciguerra, ambasadorul Republicii Estonia, Președintele Klaus Iohannis a evocat stadiul foarte bun al relațiilor bilaterale și excelenta cooperare în cadrul formatelor regionale, precum B9 și Inițiativa celor Trei Mări, în cazul celei de-a doua inițiative Estonia fiind gazda următorului Summit, din 2020. Președintele României a asigurat că țara noastră are întreaga deschidere pentru a împărtăși Estoniei din experiența sa în găzduirea, la București, a Summitului de succes din 2018. Președintele Klaus Iohannis și ambasadorul Kressel Vinciguerra au evidențiat, totodată, buna cooperare în domeniul securității, afacerilor europene și Vecinătății Estice, unde cele două state au poziții convergente. Ambasadorul Republicii Estonia a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării în domeniile cultural și economic.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.