Klaus Iohannis a decis. Cine o va înlocui pe Dăncilă? 1
Klaus Iohannis
Ultima Ora Politic

Klaus Iohannis a decis. Cine o va înlocui pe Dăncilă?

Klaus Iohannis lămurește situația României după picarea Guvernului Dancila. Președintele vrea că PSD să iasă cât mai repede de la Guvernare, de aceea luni sau marți anunță că va face propunerea pentru noul prim-ministru.

”Iată că a trecut moțiunea de cenzură și a picat guvernul Dancila, un guvern eșuat și derutat. Este foarte bine așa, că a trecut moțiunea. Astăzi am convocat prima rundă de consultări.

PSD a confirmat că nu a înțeles nimic din evoluția politică și din dorința românilor: au lipsit nemotivat de la consultări. Au chiulit.

Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l am numit de tranziție, fiindcă indiferent dacă vom avea antuicipate sau la termen, va fi un guvern care va fi o perioada relativ scurtă. De ce este nevoie urgent? Fiindcă orice zi în plus cu acest guvern interimar psd este o zi pierdută pentru români.

Vreau să lămuresc un lucru: eu prefer un guvern politic și nu voi caută altă soluție decât un guvern politic. Astăzi s-au prezentat partidele și PNL care a venit primul la ora 11 la consultări a spus clar și răspicat: PNL este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat.

Celelalte formățiuni au afirmat că vor sprijini, într-o forma sau altă, o astfel de abordare. Așa că de pe acum este destul de clar că ne îndreptăm înspre un Guvern PNL sau unul în jurul acestuia.

De ce este nevoie urgent de un Guvern?

Avem nevoie acum de un guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidențiale, care pregătește bugetul pentru 2020, care să închidă cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. În acest context este important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această faza de interimat. Este nevoie de un guvern care să vină și să repare greșelile făcute de PSD în economie. Aici vreau să fac o afirmație și știu foarte bine ce spus, cu toată claritatea: Nu vor există tăieri de salarii și pensii. Și spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD iștilor.

Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar și marți, într-o formulă mai restrânsă pentru a clarifica foarte bine ce trebuie făcut. Însă, vreau să știe toată lumea, că eu intenționez să fac repede o desemnare. Luni sau marți voi desemna un prim-ministru. În contextul desemnării, să fie foarte clar, nu voi desemna un personaj din PSD. Nu voi desemna PSD iști pentru guvernare.

Este în spațiul public o discuție pe care vreau să o lămuresc: Alegerile anticipate. Personal, sunt în favoarea acestora. Dar, după prezidențiale. De ce fac această remarcă. Constituția României nu favorizează alegerile anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret al unei majorități solide în Parlament. După prezidențiale, sunt dispus să găsim cea mai bună soluție și să îndeplinim condițiile pentru aceste alegeri. Dacă ar pică două propuneri pe care le-aș face în perioada următoare, atunci acest Guvern interimar Dancila ar rămâne în funcție, lucru inacceptabil și de neimaginat și ar rămâne în funcție până când s-ar organiza acele alegeri anticipate, undeva în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-un haos.”

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.