Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru SUA și NATO
Ultima Ora Politic

Președintele Klaus Iohannis a luat decizia. Urmează să facă anunțul în câteva zile

Președintele Klaus Iohannis a luat decizia. Urmează să facă anunțul în câteva zile

Proiectul privind reforma învățământului românesc”Romania Educata”, întocmit de Administrația Prezidențială urmeaza sa fie lansata in prima parte a acestui an.

Obiectivele principale sunt „calitatea si echitatea” actului educational, conform Ligiei Deca, consilier de stat in cadrul Departamentul educatie si cercetare al Administratiei Prezidentiale. Plx. 590/2017).”Proiectul Romania Educata este un proiect care, ca dezbaterea de astazi, isi doreste mai degraba decat sa raspunda la intrebarea cum sau cate ore in cazul planurilor cadru, sa se aplece intrebarilor mai fundamentale de tipul: de ce sau pentru cine. De aceea, presedintele Romaniei, desi nu are atributii executive in Educatie, (…) poate media in societate dezbaterea intre institutiile statului si ce inseamna societate in ansamblul ei, ne referim la toate categoriile interesate si implicate in Educatie. (…) Ceea ce speram noi este ca, in aceasta prima jumatate de an, sa lansam viziunea, strategia si de la ea sa poata pleca alte lucruri, de exemplu planuri de masuri, (…) eventual legi si asa mai departe”, a afirmat Ligia Deca, consilier de stat in cadrul Departamentul educatie si cercetare al Administratiei Prezidentiale.

„Romania este o tara care pune pret pe tipul de scoala si pe numarul de ani de scoala. Sa ne uitam la vorbirea curenta, colocviala: ‘nu are decat opt clase’ sau ‘are mai putine clase ca trenul’.  Stim toate acestea, ar trebui sa vedem daca modul in care asiguram accesul la aceste scoli si modul in care primesc ele resurse si sunt ele gandite din punct de vedere al scopului lor ne asigura obiectivele pe care ni le dorim. (…) in mare, doua lucruri: calitate si echitate. Ne dorim, copiii sa aiba acces la Educatie de calitate si sa nu fie impiedicati de motive externe lor sa o acceseze. Uitandu-ne la un singur indicator, modul de acces la liceu ne dam seama ca deja avem o problema. Evaluarea nationala, in esenta, se uita sumativ la ce s-a intamplat pana atunci si gradul de predictie cum va performa copilul intr-o forma de educatie sau alta, dupa teoretic sau dupa vocational-profesional, este minimal. (…) Deci, din start, plecam cu o neconcordanta intre scopul si forma unui examen si modul in care este el folosit mai departe”, a sustinut Ligia Deca.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.