Kelemen Hunor a cerut scuze românilor
Kelemen Hunor a făcut anunțul. Ungurii vor avea candidat la prezidențiale
Ultima Ora Politic

Kelemen Hunor, reacție după retragerea lui Augustin Lazăr. ”Nu au fost oameni buni”

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat vineri că procurorul Augustin Lazăr „face bine că se retrage”, fiind de acord cu scrisoarea scrisă de Daniel Morar, afirmând totodată că, chiar dacă în comunism „securiștii” și poliția politică au respectat legea, nu înseamnă că au fost oameni buni, conform mediafax.ro

„Haideți să punem între paranteze persoana domnului Lazăr. În comunism și securiștii au respectat legea, dar acest lucru nu înseamnă că au fost oameni buni. Și poliția politică a respectat legea, legea de atunci. Domnul Augustin Lazăr face bine că se retrage. Sunt, de data aceasta, 100% de acord cu Daniel Morar. Am citit scrisoarea deschisă. Eu nu-l cunosc pe dl Morar, dar ceea ce a scris el acolo e ceea ce cred și eu despre acest caz și despre toate cazurile legate de atitudinea unor magistrați, polițiști sau oameni care au avut un rol mai mic sau mai mare în susținerea disctaturii comuniste”, a susținut Kelemen Hunor la RFI.

De asemenea, el a mai spus că Augustin Lazăr a fost în timpul comunismului „ambițios și tinăr”, dar că nu toți cei 18-19 milioane de cetățeni români din acea vreme au făcut compromisuri pentru carieră.

„Domnul Lazăr în acea perioadă era un om extrem de tânăr și un om extrem de ambițios. În această țară, în acea perioadă erau încă vreo 18-19 milioane de oameni ambițioși și tineri. Nu toți au făcut astfel de compromisuri doar pentru carieră”, a declarat Kelemen Hunor.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr, începând cu data de 27 aprilie, atunci când acestuia îi și expiră mandatul la conducerea Parchetului, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Judecătorul Curții Constituționale Daniel Morar a anunțat, într-o scrisoare adresată, marți, Grupului de Dialog Social (GDS), că renunță la premierul pe care i l-a acordat organizația în anul 2011, ca urmare a deciziei de a acorda aceeași distincție în 2018 procurorului general Augustin Lazăr. El susține că procuorul Augustin Lazăr nu a fost torționar, dar nu este nici „inocent”. Totodată, Daniel Morar a afirmă că Ministerul Public a devenit mai fragic ca urmare a exercitării mandatului de procurul general de către Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a anunțat, miercuri seară, că și-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justiției condusă de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați nu au îndeplinit condițiile pentru a conduce Ministerul Public, așa că procedura a fost reluată.

Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuțiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și că nu decide eliberarea sau nu a deținuților.

Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că transmite premiul acordat de Grupul pentru Dialog Social disidentului Iulius Filip și tuturor foștilor deținuți politici din România, subliniind că își exprimă regretul față de dramele și suferințele trăite de luptătorii anticomuniști.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.