Judecătorul Danileț le dă decisiva: Statul român este mână în mână cu mafioții 1
Ultima Ora Justiție Politic

Judecătorul Danileț le dă decisiva: Statul român este mână în mână cu mafioții

Judecătorul Cristi Danileț a postat pe Facebook un text în care acuză statul român de legături directe cu mafioții. El atrage atenția asupra situației în care se află judecătoarea Crina Munteanu de la Oradea. Judecătoarea, mama a trei copii, este „amenințată de infractori, urmărită cu mășini suspecte, terfelită de presă, anchetată de Inspecția Judiciară”.

„Crina Munteanu e probabil unul dintre cei mai luptători magistrați din câți au fost vreodată în sistemul de justiție postdecembrist. E judecător de penal la Oradea și mama a trei copii. Ani de-a rândul a contribuit la destructurarea, investigarea și sancționarea unor rețele care au cuprins inclusiv poliția, magistratură și finanțele din Oradea.

Acum a venit timpul să dea socoteală: amenințată de infractori, urmărită cu mășini suspecte, terfelită de presă, anchetată de Inspecția Judiciară.

Are două interviuri dure la adresa unora din sistem. Spune lucruri pe care nu le-am mai auzit spuse cu atâta curaj din anul 2008”, a scris Danileț pe Facebook.

Judecătoarea Crina Munteanu a acordat un amplu interviu publicației Newsweek România în care detaliază experiențele sinistre la care este supusă de instituțiile statului, de infractori și de presă infractorilor.

„Putem vorbi despre reactivarea unor ‘rețele de interese în justiția locală’, chiar de o tendința de construire de noi rețele de interese”, a declarat judecătoarea.

Principalele declarații:

– Având în vedere acuzațiile aberante care se rețîn și contextul în care s-a derulat procedura disciplinară, da, mă simt vanață de Inspecția Judiciară. Mi se reproșează un mod de gândire mai restrictiv în ce privește un sector cu activitate judiciară confidențială, într-o instanța marcată de probleme dovedite de corupție, într-o instanța în care au fost falsificate hotărâri judecătorești, fiind urmăriți penal mai mulți grefieri.

– Se dorește sancționarea mea pentru că sunt considerată parte a unei justiții penale care în plan local a devenit extrem de incomodă persoanelor influențe din domeniul politic, din mediul de afaceri, din instituții publice importante ale statului (poliție, administrația locală, instituții financiare), cât și din mediul judiciar local. În fiecare din aceste domenii există cauze de corupție, de infracționalitate economică sau de alt tip dovedite prin pronunțarea unor hotărâri de condamnare definitive.

– e urmărește restaurarea acelei justiții confortabile, o justiție perfect pregătită să asigure „salvarea“ persoanelor importante, atunci când acestea, „accidental“, vor fi deferite justiției. Faptul că mecanismul care permite acest lucru implică instituții din sistemul judiciar e o problema extrem de gravă, ridicată, de altfel, în plan național și internațional prin demersuri judiciare concrete ce vizează conducerea Inspecției Judiciare.

– O campanie mediatică în care referirile erau legate de aspecte profesionale, inclusiv activitatea de emitere a mandatelor de supraveghere tehnică. Printre o mulțime de insulte, s-a postat și mesajul „ai trei copii și nu știi ce te așteaptă!“, însoțit de o referire religioasă. Inculpații din dosar sunt fostul avocat Ioan Sava și soția acestuia, Daniela Sava, ambii condamnați definitiv, ulterior, pentru corupție. Pentru mine, acest dosar rămâne un reper de viață, de profesie, semnificativ. Am luat contact direct cu infracționalitatea, am trecut dincolo de prezidiul din sala de judecată, care, că magistrat, te protejează, și m-am implicat într-o confruntare directă cu un infractor. Am realizat cât de brutală poate să fie această confruntare, câtă mizerie ești nevoit să suporți și cât de nedrept poate fi finalul unei astfel de proceduri.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.